'Gebruik en productie kunststof verpakkingen zal blijven groeien'

23.11.2016 | Branchenieuws | 556 keer bekeken
'Gebruik en productie kunststof verpakkingen zal blijven groeien'

De EuPC, European Plastic Converters, hielden een conferentie rondom de toekomst van plastic. Vooraanstaanden uit de branche, zoals Ron Marsh, Fulvia Raffaelli en Brian Lodges spraken hun verwachtingen uit voor de toekomst.

Ron Marsh is voorzitter van de Polymers for Europe Alliance en opende de conferentie met enkele belangrijke trends voor de zeer nabije toekomst.

“Het gebruik van kunststof verpakkingen zal blijven groeien, en de productie ervan zal dus ook toenemen”
De groei van de productie van kunststof verpakkingen voorziet Marsch vooral in de Aziatische markt, zeker voor commodity items. Voor 'one-stop-shops', waar alle mogelijke artikelen gemaakt worden, ziet hij binnen een Europese context weinig of geen toekomst meer, omdat die markt volledig naar het Oosten zou verschuiven. De toekomst voor Europese bedrijven ligt volgens Marsch bij gespecialiseerde kunststofondernemingen. “Injection stretch blow moulding blijft dé techniek voor de komende jaren”

De PET-markt blijft volgens Marsch groeien. Hij voorspelt dat deze groei ten koste gaat van de klassiekere polyolefines. “De verschuiving naar een internationale standaard laat nog op zich wachten”. Op het gebied van consumentengedrag blijft het volgens Marsch een open vraag of de Europese markt blijft houden aan nationale en culturele gewoonten, of dat we een verschuiving zullen zien naar een internationale standaard. Hij denkt dat bijvoorbeeld dat kant-en-klare maaltijden in Groot-Brittannië en Scandinavië voorlopig overwegend in CPET-schaaltjes verpakt blijven worden, terwijl dat in de rest van Europa nog nauwelijks aanwezig is.

Fulvia Raffaelli is lid van de EU Commissie en waarnemend hoofd van de afdeling Clean Technologies and Products.

“De implementatie van de Circular Economy Package komt snel”
De Europese Commissie nam het plan bovendien in december 2015 aan. Raffaelli meent dat er tegen eind dit jaar een roadmap verspreid zal worden, die bedrijven zal helpen om de transitie naar een circulaire economie te maken. “Nieuwe businessmodellen moeten worden uitgewerkt”. Voor bedrijven die bepaalde aspecten van een nieuwe industry symbiosis willen verkennen, zal volgens Raffaelli vanuit Europa een budget van 650 miljoen euro beschikbaar gesteld worden.

Brian Lodge is design manager bij RPC Bebo.

“Er moet open innovatie komen in verpakkingsontwerp - met leveranciers, klanten, kennisinstellingen en eindconsumenten”
Lodges’ belangrijkste argument voor deze stelling is snelheid. Een bedrijf kan volgens hem onmogelijk alle talent en capaciteiten die nodig zijn om een nieuw product te lanceren zelf in huis hebben. Lodge gelooft dan ook dat projecten veel sneller op de markt gebracht kunnen worden door samen te werken met leveranciers en klanten, en samen te co-creëren. Niet alleen met rechtstreekse leveranciers en klanten, maar ook met kennisinstellingen, en met de eindconsumenten zelf. Lodge geeft aan dat het lastig is om de juiste partners hiervoor te vinden, partners die de juiste kennis en de juiste technologie in huis hebben.

EuPC is de Europese beroepsvereniging van de plastic converters en vertegenwoordigt een industrie waar meer dan 1,6 miljoen werknemers in meer dan 50.000 ondernemingen, gezamenlijk een omzet realiseren van zo’n 280 miljard euro.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren