Geen verplichting voor statiegeld op bierflesjes

05.09.2014 | Branchenieuws | 2428 keer bekeken

Er komt geen verplichting voor statiegeld op bierflesjes. Dat kwam naar voren in een brief aan de Tweede Kamer geschreven voor Wilma Mansveld, staatssecretaris van infrastructuur en milieu. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie had vragen gesteld naar aanleiding van het bericht dat er in natuurgebieden steeds vaker bierflesjes worden gevonden waar geen statiegeld op zit. Het kan daarbij gaan om bierflesjes gemaakt van PET, maar ook glazen flesjes waar geen statiegeld op zit.

Volgens Carla Dik-Faber van de ChristenUnie zouden producenten namelijk steeds meer bierflesjes zonder statiegeld op de markt brengen. Hierdoor zou volgens haar de flesjes met statiegeld in gevaar komen. Immers, het lijkt op deze manier voor bedrijven voordeliger om flesjes zonder statiegeld te produceren.

Geen statiegeld, slecht voor milieu?

Dik-Faber pleitte daarom om een verplichtstelling van statiegeld op bierflesjes. Ook zouden volgens haar terreineigenaren vergoed moeten worden voor de extra kosten die zijn kwijt zijn aan het opruimen van zwerfafval.

Mansveld beargumenteerd dat er via de productschappen alleen is geregeld dat statiegeld wordt gegeven op de hervulbare bierflessen en niet dat de bierflessen hervulbaar moeten zijn. Bovendien zegt ze dat het statiegeld op bierflesjes juist wel goed werkt omdat er volgens de brouwers geen significante toename te bekennen is van bierflesjes zonder statiegeld.

Ook een financiële compensatie voor terreineigenaren kan volgens haar niet gerealiseerd worden. Gemeenten krijgen volgens de Raamovereenkomst Verpakkingen extra geld om zwerfafval te bestrijden. De terreineigenaar is echter zelf verantwoordelijk voor het inzamelen van bedrijfsafval.

Nieuw onderzoek naar statiegeld

Mansveld geeft wel aan dat er dieper en breder inzicht nodig is in de omvang van de problematiek van zwerfafval. Ze gaat hiervoor een nieuw onderzoek doen waarbij er onder meer gekeken wordt naar hoe andere landen het afval probleem aanpakken.

Kort gezegd blijft het statiegeld op hervulbare bierflessen bestaan en wordt statiegeld op niet-hervulbare flesjes niet verplicht.

Wat vindt u van dit plan? 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren