Geneesmiddelenverpakking krijgt duidelijkere richtlijnen om vervalsing te voorkomen

09.01.2017 | Branchenieuws | 518 keer bekeken
Geneesmiddelenverpakking krijgt duidelijkere richtlijnen om vervalsing te voorkomen

Vanaf 9 februari 2019 moeten verschillende verpakkingen van geneesmiddelen voorzien zijn van veiligheidskenmerken. Dit staat in de Europese Richtlijn Vervalste geneesmiddelen 2011/62/EU. De Europese richtlijn geldt al sinds februari 2016.

De verscherpte Europese regels moeten consumenten beter beschermen tegen vervalsing van geneesmiddelen. Het moet door de veiligheidskenmerken duidelijk zijn dat geneesmiddelen veilig zijn en dat de handel hierin streng gecontroleerd wordt.

Op verschillende verpakkingen van receptplichtige geneesmiddelen en in een aantal gevallen ook op de verpakking van niet-receptplichtige geneesmiddele moeten de handelsvergunninghouders duidelijke veiligheidskenmerken laten zien. Op die manier kan de consument duidelijk onderscheid zien tussen echt een neppe geneesmiddelen. 

Een unieke 2D barcode moet helpen tegen vervalsing op de verpakking. Ook een zegel op de verpakking kan een manier zijn om aan te tonen dat de verpakking nog niet open is geweest. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • 14.01.2017 - 12:08 uur | Maarten van Hest

    Elke geneesmiddelverpakking krijgt een uniek nummer dat middels een 2D matrixcode op de verpakking wordt aangebracht. Dit nummer wordt in een centrale databank opgeslagen. Bij uitgifte door de apotheek wordt dat nummer geverifieerd. Daarnaast wordt ook verzegeling verplicht, zodat de apotheek zeker weet dat de verpakking niet eerder geopend is. Verzegeling en 2D matrix code zijn echter 2 verschillende features.