Wordt het nog wat met bier in petflesjes?

07.07.2014 | Branchenieuws | 2383 keer bekeken

Het is op het eerste gezicht misschien geen aanlokkelijk vooruitzicht: bier in een petflesje. Toch hoopt het Zwitserse bedrijf Sidel hier flink mee aan de weg te timmeren. Op dit moment wordt slechts 2 procent van de wereldwijde hoeveelheid bier verkocht in plastic. Als het aan het Zwitserse bedrijf Sidel ligt wordt dat getal in de toekomst een stuk hoger.

Om de verkoop te stimuleren heeft het bedrijf veel aandacht gestoken in de buitenkant van de petflessen. Door de kroonkurk en groene kleur lijken de flesjes verdacht veel op glazen flesjes. Ook hebben de flesjes een speciale coating die de conservering van het bier in stand houden.

Het bedrijf heeft geïnnoveerd in de samenstelling van de grondstoffen. Petflessen zijn nu nog vaak niet bestand tegen de hoge temperatuur die vrijkomt tijdens het gistingsproces van bier. Sidel ontwikkelde een speciale grondstof die wel bestand is tegen die druk.

Daarnaast wil het bedrijf de consument informeren om misvattingen over petflessen in de kiem te smoren. Zo denken consumenten dat de inhoud van plastic flessen sneller warm wordt. In een nieuwe proef bewijst Sidel dat de inhoud van een glazen flesje even snel warm werd als in een petfles. Een andere misvatting is het idee dat bier uit een plastic flesje minder lekker smaakt. Sidel zegt dat hun flesjes zo zijn ontworpen dat de smaak nagenoeg hetzelfde is.

De voordelen van plastic flesjes ligt vooral in het gewicht: het flesje weegt slechts 28 gram, 86 procent minder gewicht dan een normaal glazen flesje. Daarnaast zijn petflessen flexibel, slijtvast, sterk en makkelijk te recyclen.

Volgens het bedrijf is het slechts een kwestie van tijd voordat de wereld overstapt op plastic bierflesjes. Zo hebben verschillende oliën, sauzen en sapflessen ook de overstap van glas naar plastic gemaakt. Toch blijft het voorlopig nog een hele omschakeling om die misvattingen weg te nemen.

En u, zou u uw glazen flesje bier verruilen voor een plastic flesje?

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • Dit is een reactie van de schrijver
  23.07.2014 - 16:50 uur | VerpakkingsProfs

  Ja het ligt er natuurlijk aan in welke mate de coating bestand is tegen beschadiging. Het zal inderdaad nog even duren voordat dit aanslaat, vermoeden wij.

 • 15.07.2014 - 16:28 uur | Epco Blessing

  Qua kwaliteit zou PET met barriere eigenschappen net zo goed moeten zijn als glas.alhoewel ze aangeven dat "de smaak nagenoeg hetzelfde is."
  Hoe flexibel is de (harde) coating...?? Oftewel bij vervorming van de fles, scheurt dan niet de coating?

  Ik denk dat het toch een kwestie van beleving is. Glas voelt koud en kunststof niet....

 • 10.07.2014 - 12:47 uur | Hans Smit

  Het concept van bier in PET is al tientallen jaren op de markt. Ik kocht al bier in PET in Japan in jaren negentig. Ik weet niet of de verschrikkelijke smaak iets met die verpakking te maken had ;) Het verbaast me dat het artikel melding maakt van 'nieuwe technieken' (zoals coatings) die ook al vele jaren bekend en noodzakelijk zijn om bier in plastic te verpakken.
  Ik vermoed dat de klant een lichtere fles (en dan ook een nog veel lichter krat) zeker zal waarderen, maar of de machtige bier- en recycle industrieën al bereid zijn hun logistieke systemen om te gooien... Ik denk dat we dan wel weer een jaartje of tien verder zijn. Proost!