'Grensoverschrijdende pakketbezorging moet efficiënter'

21.09.2016 | Branchenieuws | 402 keer bekeken
'Grensoverschrijdende pakketbezorging moet efficiënter'

Om grensoverschrijdende e-commerce in Europa te stimuleren, moet pakketverzending naar het buitenland efficiënter worden. Dat stelt E-commerce Europa, koepelorganisatie voor online retail. 

Volgens de brancheorganisatie bepalen logistieke partijen momenteel zelf hoe ze labelen, barcodes plaatsen en de elektronische communicatie regelen. Dat zorgt voor een inefficiënt verzendproces. “Webwinkeliers zijn huiverig met verkopen in andere EU-landen, omdat grensoverschrijdende levering nog altijd inefficiënt geregeld is”, aldus Marlene ten Ham van E-commerce Europe. Zeker bedrijven uit het MKB zouden hier moeite mee hebben. De organisatie heeft een manifest opgesteld, waarin het pleit voor werkbare oplossingen op het gebied van pakketlevering in Europa. Te denken valt aan harmonisatie, pakketlabels en interoperabiliteit.

De organisatie hoopt dat cross-border delivery op deze manier goedkoper wordt voor consumenten en voor winkeliers. Het manifest dat E-commerce Europe heeft opgesteld, verschijnt binnenkort online.

Dit artikel verscheen eerder op LogistiekProfs

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • 26.09.2016 - 11:33 uur | Niels Schotten

    Los van de kosten.... Maar.
    de meeste transporteurs (DHL-DPD-UPS-Fedex-(TNT)) doen gewoon goed internationaal transport. Hun eigen label (zelf geprint en in zo'n venster zak op de doos geplakt) werkt goed genoeg.
    Nu is er wel een punt als je kleinere zaken verstuurd (brievenbus post). Maar PostNL en hun buitenlandse collega's doen dat al jaren de grens over met weinig of geen problemen. Al zou het kunnen verbeteren als ze onderling een eenduidig label/QR/barcode zouden hanteren zodat er niet hoeft te worden overgestickerd.
    Iets (overstickeren) dat ook gebeurt met normale post paketen van buiten de EU (USPS, China post e.d.). Maakt het tracen ook makkelijker als de 'normale post' wereldwijd een zelfde systeem gebruikt.