Handige 1-2 open deksel op zijn retour?

08.04.2016 | Branchenieuws | 548 keer bekeken
Handige 1-2 open deksel op zijn retour?

Het 1-2 open deksel dat HAK gebruikt om conservenpotten te openen, lijkt volgens het AD langzaam op zijn retour. De uitvinding van verpakkingsprofessor Roland ten Klooster, die vijf jaar geleden zijn intreden deed, kan niet meer rekenen op extra investeringsgeld.

De uitvinding werd bedacht omdat er veel problemen waren met het openen van conservenpotten. Een groot aantal mensen belandde zelfs bij de EHBO-post omdat zij de potten op een andere manier probeerde te openen, bijvoorbeeld met een mes. Vooral ouderen hebben niet altijd de kracht de potjes te openen.

Lees ook: Wat is de juiste verhouding tussen kosten en creativiteit in het ontwerpproces?

De uitvinding  die Ten Klooster bedacht werd in handen genomen door het Britse Crown Closures en HAK. De 1-2-open deksel bevat een extra ring, die er voor zorgt dat het vacuüm in de potten wordt verbroken en deze zelfs met twee vingers is te openen. In 2012 won de deksel de grote verpakkingsprijs De Gouden Noot. Desondanks is nooit de hele conservenindustrie in zee gegaan met de deksel. Het Britse Crown Closures, fabrikant en patenthouder, willen nu niet meer geld stoppen in een nieuwe productielijn. De reden hiervoor is dat de kosten zwaarder wegen dan het gebruiksgemak.

Lees hier: alle artikelen die Roland ten Klooster eerder voor VerpakkingsProfs schreef over o.a. de kroonkurk, kurk uit fles en meer...

Aan het AD laat Ten Klooster weten teleurgesteld te zijn. “Dat is jammer ja, maar als ontwerper raak je eraan gewend. Verpakkingen maken is een strijd tussen de bescherming van het product, aandacht trekken in het schap, duurzaamheid, distributiegemak en productiekosten.”

Overigens is de Ten Klooster van mening dat fabrikanten niet altijd de ogen sluiten voor klachten over verpakkingen. "Het blijft een lastige afweging voor fabrikanten. Er zijn ook veel consumenten die wel klagen, maar geen cent extra willen betalen voor meer gebruiksgemak. En dat kost nu eenmaal extra geld.”

Afbeeldingsbron © HAK

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren