Handleiding voor duurzaam verpakken in de maak

12.05.2015 | Branchenieuws | 1658 keer bekeken

De opkomst van duurzaam verpakken van voedingsmiddelen vraagt volgens Ulphard Thoden van Velzen, verpakkingstechnoloog van Wageningen UR, om een aanpassing van de Ladder van Lansink. Deze ladder verbeeldt een afvalverwerkingshierarchie en geeft richting bij het verduurzamen van het afvalbeheer als: 'Preventie is beter dan producthergebruik, is beter dan materiaalhergebruik, is beter dan verbranden met energieterugwinning, is beter dan verbranden en is beter dan storten'.

Maar volgens Thoden van Velzen zou voor levensmiddelen de levenscyclusanalyse leidend moeten zijn. Hij ontwikkelt daarom een Ladder voor duurzaam verpakken. Naast preventie en het geschikt maken voor hergebruik heeft de verpakkende industrie volgens Thoden van Velzen ook andere keuzemogelijkheden om te verduurzamen. "Zo kunnen andere verpakkingsvormen gekozen worden, die leiden tot een langere houdbaarheid en daarmee minder productuitval. Hernieuwbare grondstoffen of hergebruikte grondstoffen kunnen worden ingezet."

Het antwoord op de vraag welke volgorde van keuzemogelijkheid tot de meeste verduurzaming leidt, moet volgens Thoden van Velzen volgen uit de levenscyclusanalyses. Op grond van de uitgevoerde LCA's is een 'Ladder voor duurzaam verpakken' ontwikkeld met 4 treden:

 • Voorkom productuitval door die verpakking te kiezen met de houdbaarheid en probeer de keten dusdanig vorm te geven zoveel mogelijk wordt vermeden.
 • Minimaliseer het verpakkingsgewicht zonder de houdbaarheid teniet te doen
 • Gebruik hergebruikte materialen of hernieuwbare materialen
 • Ontwerp de verpakking dusdanig dat deze geschikt is voor materiaalhergebruik, dus eventueel herontwerp voor hergebruik.

Deze ladder voor duurzaam verpakken heeft volgens Thoden van Velzen nog steeds een voorlopig karakter. "Eigenlijk is het meer een uitnodiging om mee te denken hoe we het verpakken van voedingsmiddelen kunnen verduurzamen."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
 • Siem Haffmans
  12.05.2015 - 10:03 uur | Siem Haffmans

  Beste Ulphard,
  Dit lijken mij inderdaad de goede issues voor food verpakkingen in de juiste volgorde. Deze lijst helpt om het onderwerp "duurzaam verpakken" op de juiste manier praktisch te kunnen invullen. Ben benieuwd naar de handleiding...