Heks'nkaas wint rechtszaak omtrent misleidende reclame

23.05.2016 | Branchenieuws | 595 keer bekeken
Heks'nkaas wint rechtszaak omtrent misleidende reclame

Wekt “Heks’nkaas” op verpakkingen van smeerdip de onjuiste indruk dat het product een soort kaas is? Is het daarmee misleidend ten aanzien van de samenstelling van het product? De Rechtbank Rotterdam heeft hierover deze maand een interessante uitspraak.

Heksenkaas BV heeft eerdere een bestuurlijke boete opgelegd gekregen wegens overtreding van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen (WEL) wegens misleiding. Na een ongegrond bezwaar is Heksenkaas B.V. in beroep gegaan bij de rechtbank tegen het bestreden besluit.

De lijst van ingrediënten is niet dubbelzinnig, aldus de rechtbank ‘staat aan het begin ervan klip en klaar vermeld: “smeerdip met 16 procent roomkaas en verse kruiden”, terwijl de lijst overigens geen ingrediënten vermeldt die de suggestie kunnen wekken dat er meer dan 16 procent (room)kaas in het product is verwerkt.” De etikettering in haar geheel beschouwd wekt ook niet de onjuiste indruk dat het product - niettemin - geheel of nagenoeg geheel uit kaas bestaat. 

Lees ook: Waar ligt de grens tussen misleiding en reclame?

Daarbij neemt de rechtbank in aanmerking dat het in het grote letters vermelde merk “Heks’nkaas” niet naar een bestaande en algemeen bekende kaassoort verwijst en dat de op het etiket vermelde tekst “De enige echte smeerdip met roomkaas en verse kruiden” wel de indruk wekt dat er roomkaas in het product is verwerkt, maar niet dat het product daar geheel of grotendeels uit bestaat. Dat zou het geval kunnen zijn bij de tekst “smeerdip van roomkaas en verse kruiden”.

Kortom, de verpakking is niet misleidend. Deze uitspraak laat zien dat merkhouders in de levensmiddelenindustrie ter dege rekening moeten houden met de aangescherpte eisen die gelden op grond van het Teekanne-arrest. Verkeerde, dubbelzinnige, tegenstrijdige of onbegrijpelijke vermeldingen op verpakkingen zijn volgens dat arrest niet toegelaten, ook al is de ingrediëntendeclaratie juist.

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren