​Hoe afvalwater wordt omgezet in een duurzame verpakking

04.11.2016 | Branchenieuws | 466 keer bekeken
​Hoe afvalwater wordt omgezet in een duurzame verpakking

Circulariteit staat hoog op de agenda van de EU. PHBottle levert een belangrijke bijdrage aan de groei van circulaire en milieuvriendelijke verpakkingen: het materiaal heeft een natuurlijke oorsprong en vermindert de milieubelasting van afvalwater.

De nieuwe PHBottle technologie is voorgekomen uit de grote hoeveelheden water die worden gebruikt bij de productie van vruchtensap. Het gebruikte fruit moet worden gewassen, en apparatuur moet worden gereinigd.

Het bioplastic materiaal (PHB, oftewel polyhydroxybutyraat) wordt verkregen uit de omzetting van organisch materiaal (voornamelijk fermenteerbare suikers zoals glucose, fructose en maltose) dat aanwezig is in het afvalwater van de vruchtensapindustrie. De concentratie van fermenteerbare suikers in dat afvalwater is hoog, waardoor het water een rijke en goedkope bron is voor de productie.

Nadat de micro-organismen die nodig zijn voor het omzetten naar PHB zijn gedetecteerd, worden cellulosevezels en ingrediënten die zijn ingekapseld met anti-oxiderende eigenschappen toegevoegd.

In een derde fase wordt het materiaal gevormd (na versterking en verbetering van de eigenschappen) en vervolgens gebruikt om flessen voor sap te produceren. Tenslotte worden de flessen gevuld met vruchtensap uit dezelfde sector dat het afvalwater genereert. Hiermee sluit de cyclus.

Kortom: PHBottle is niet alleen milieuvriendelijk vanwege de natuurlijke oorsprong, maar ook door het feit dat de verpakkingen bijdragen aan een vermindering van de milieubelasting van afvalwater in de sapindustrie.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren