Hongarije legt mogelijk sancties op tegen rode ster van Heineken

21.03.2017 | Branchenieuws | 620 keer bekeken
Hongarije legt mogelijk sancties op tegen rode ster van Heineken

Hongarije verbiedt mogelijk de rode ster van het merk Heineken op het etiket. In de Hongaarse regering wordt gesproken om het land te zuiveren van alle symobelen die doen denken aan de bezetting van nazi's of de onderdrukking door communisten in het land. Het is de ''morele verplichting", vindt de rechtse regering van premier Viktor Orban, om het commerciële gebruik van dergelijke symbolen te verbieden.

De regering wil ook, naast de rode ster, het hakenkruis en de hamer en sikkel verbieden. Maandag wordt in het Hongaars parlement gepraat over het voorstel van de regering van premier Viktor Orban. Als het parlement instemt met de wet kunnen bedrijven een boete tot 2 miljard forint en een gevangenisstraf verwachten. Heineken zou dan een boete van omgerekend 6,5 miljoen op de mat krijgen. 

Rode ster Heineken
Heineken heeft al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw de ster met kleur rood op het etiket staan. Na de Tweede Wereldoorlog werd de rode ster vervangen door een witte ster met een rode rand. In 1991 besloot Heineken om de ster weer volledig rood te kleuren.

Heineken laat in een reactie weten dat de ster een oud brouwerssymbool uit de middeleeuwen is. "De punten van de ster stonden voor de vier natuurlijke ingrediënten en het vijfde punt voor de onbekende magie van bier brouwen.'' Heineken benadrukt dat de ster geen politieke betekenis heeft. ''We houden deze kwestie nauwlettend in de gaten en we hebben alle vertrouwen in een goede afloop", aldus de Nederlandse brouwer. 

Afbeelding:  emka74 / Shutterstock.com

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren