‘Iedere schakel draagt verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid’

12.02.2016 | Beursnieuws | 735 keer bekeken
‘Iedere schakel draagt verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid’

In aanloop naar de Empack op 12 t/m 14 april in de Jaarbeurs interviewt VerpakkingsProfs de sprekers van de beurs. Wat kunt u verwachten van hun presentaties? Deze aflevering Nadine Thomis van Intertek. 

Kunt u iets vertellen over uzelf?
Ik ben Nadine Thomis, business development manager bij Intertek sinds 2006. Dat houdt in dat de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wetgeving voor voedselcontactmaterialen volg, klanten daarbij adviseer en ondersteun om hun programma’s zo goed mogelijk af te stemmen. Op deze manier zijn ze goed voorbereid op de steeds veranderende regels en wetten.

Wanneer zijn die regels voor het laatst veranderd?
Afgelopen januari nog, is de wetgeving voor kunststofmaterialen geïmplementeerd. Deze regels waren er al langer, maar zijn nu volledig opgenomen in de regelgeving. Alle bedrijven die werken met kunststof dat in aanraking komt met voedsel moet dus aan die regels voldoen. De belangrijkste dingen die veranderd zijn: de opzet van de testprogramma’s is gewijzigd en er wordt strenger gekeken naar de bedrukking van materialen en de kleurstoffen die op het kunststof zitten moeten uitgebreid getest worden.

Is dit iets wat bedrijven veel bezig houdt?
Ja, er is steeds meer aandacht voor. De druk wordt groter vanuit de autoriteiten, en ook het aantal controles wordt verhoogd. In de industrie wordt ook steeds meer aandacht besteed aan de verpakkingen in voedselveiligheid. Het bewustzijn dat iedere schakel in de keten zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen is steeds groter. Aan het eind van de keten kan er tegenwoordig precies worden nagegaan wat in welke schakel is gebeurd, en als er iets fout gaat is dat precies te herleiden. Daar is iedereen zich bewust van; niemand wil fouten maken.

Dit geldt voor zowel de grote als de kleine bedrijven. Grote bedrijven sporen hun leveranciers aan zich ook aan alle regels te houden, en de kleine bedrijven weten dat ze anders niet kunnen leveren. Iedereen weet wat er van hem verwacht wordt.

Wat kunnen mensen van uw presentatie verwachten?
Mijn presentatie wordt een overzicht van de meest belangrijke wetgeving die van toepassing is op verpakkingsmateriaal. Hierbij gaat het niet alleen om kunststof, maar ook bijvoorbeeld om papier, metaal en over drukinkt. Ook wil ik een inzicht geven van wat we in de nabije toekomst kunnen verwachten. Ik denk dat ik dit goed aan mensen kan vertellen: Intertek is een groot bedrijf met jarenlange ervaring op het gebied van wetgeving rondom verpakkingen.

Benieuwd naar Nadine's én andere presentaties? Gratis registreren voor de Empack kan hier.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren