'In de discussie rondom minerale oliën zijn nog weinig wetenschappelijke antwoorden'

01.09.2016 | Beursnieuws | 730 keer bekeken
'In de discussie rondom minerale oliën zijn nog weinig wetenschappelijke antwoorden'

In aanloop naar de Empack Brussel interviewt VerpakkingsProfs sprekers en betrokkenen bij het evenement. Deze aflevering Kurt De Mey, project manager bij het Belgische Pack4Food, die samen met zijn collega An Vermeulen presentaties houdt over voedselveiligheid.

Kunt u iets over uzelf vertellen?
Na mijn studie Scheikunde aan de Universiteit van Leuven kwam ik terecht als praktijkassistent bij de Universiteit van Gent. Daar werd onder meer onderzoek gedaan naar polymeren en hun eigenschappen. Zo raakte ik uiteindelijk bij Pack4Food betrokken, wat in 2005 aan de UGent werd opgericht.

Wat is Pack4Food voor organisatie?
Het is een organisatie die oorspronkelijk door de UGent opgericht werd als een spin-off van het lab van Levensmiddelenmicrobiologie en -conservering en de onderzoeksgroep voor levensmiddelenchemie en humane voeding. We richten ons op de interactie tussen drie gebieden: voeding, verpakking en afvulmechanismen. Alle onderzoeken die we doen bekijken we vanuit deze drie hoeken, want verander je iets in de ene hoek, dan hebben de andere twee daar (in)direct mee te maken.

Sinds 2011 zijn we een zelfstandige vzw, dat met alle Vlaamse universiteiten banden heeft. We hebben onderzoekers in huis op het gebied van voeding, verpakkingen, afvulmachines en chemie en proberen de kennis die we vergaren te delen met de industrie.

Waar doet u zelf momenteel onderzoek naar?
Ik onderzoek momenteel in een vierjarig project wat de optimale barriere is in verpakkingen voor verschillende levensmiddelen. Daarbij wordt naar verschillende factoren gekeken: van zuurstof tot licht, maar ook minerale oliën komen bijvoorbeeld aan bod. Wat is de optimale functionele barriere om levensmiddelen te beschermen tegen de stoffen van buitenaf, maar ook tegen de verpakking en zijn bedrukking? We merken dat er veel vraag is vanuit het bedrijfsleven naar antwoorden op deze vragen. In de discussie zijn momenteel nog weinig wetenschappelijke antwoorden.

Naast standaard barrieres die we onderzoeken, gaan we ook op zoek naar nieuwe oplossingen in dit onderzoek. Door te experimenteren met de dikte en componenten van lagen kunnen we onderzoeken wat de allerbeste optie is voor bepaalde levensmiddelen. Het mag voor zichzelf spreken dat vlees iets anders nodig heeft dan bijvoorbeeld groente. De eerste onderzoeksresultaten komen naar voren in mijn presentatie.

Waar gaan de andere twee presentaties over?
Mijn collega An Vermeulen zal in de andere twee presentaties iets vertellen over de zin en onzin rondom de houdbaarheidsdatum en over welke rol de verpakking kan spelen in de strijd tegen voedselverspilling. Vaak staat verpakking nog gelijk aan afval, maar er wordt nog te weinig gedacht aan de bescherming die verpakking aan de voeding geeft.

Naar beide onderwerpen hebben we onderzoek gedaan, waarbij het onderzoek over de houdbaarheidsdatum nu na drie jaar bijna tot zijn einde komt. In plaats van een hele batch een krappe houdbaarheidsdatum te geven vanwege een veilige keuze, hebben we in CheckPack een metertje voor de verpakking ontwikkeld dat per product aan kan geven of het voedsel in de verpakking nog goed is. Deze meet niet de temperatuur waarin de verpakking getransporteerd is, zoals er nu commercieel al enkele voorbeelden zijn, maar wel bepaalde bederfcomponenten worden opgenomen in deze sensor. Op deze manier communiceert de verpakking rechtstreeks met de retailer over de houdbaarheid.

Benieuwd naar de presentatie van Kurt De Mey, An Vermeulen en anderen? Klik hier om te registreren voor Empack Brussel.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren