Interview: ontwerpster maakt jurken van verpakkingsmateriaal

06.03.2015 | Branchenieuws | 2692 keer bekeken

Verpakkingen mogen dan voor sommigen misschien nutteloos lijken als ze hun voornaamste functie voltooid hebben, kunstenares en mode ontwerpster Larisa Katz begint dan pas de waarde ervan in te zien.

Katz ontwerpt haar jurken, hoeden en jasjes het liefst van verpakkingsmaterialen. "Ze hebben een goede textuur en glimmen vaak heel mooi. Je kan haute couture maken van een mooie, dure stof. Maar ik vind het juist leuk om verder te kijken dan dat."

Zo maakte ze voor de Choco Fashion Show in Keulen een jurk gemaakt van verpakkingspapiertjes. "Het is een absoluut hoogtepunt, deze fashion show. Ieder jaar mag een ontwerper een jurk maken aan de hand van het thema 'chocolade en bonbons'." Veel van haar voorgangers kozen voor jurken van koekjes en andere etenswaren, maar Katz wilde iets anders proberen. "Ik kreeg wat chocolaatjes opgestuurd, waar ik de verpakking van in de prullenbak gooide. Toen ik die even later zag glinsteren, wist ik waar ik mee moest werken om een mooie jurk te maken."


Ze ontwierp voor de show 16 jurken, van allerlei verschillende snoepwikkels. "Sommige hadden zo'n bruine kleur dat mensen dacht dat het echt chocolade was. Ze vroegen zich zelfs af hoe het kon dat de chocolade niet smolt," vertelt Katz trots. Inmiddels zijn haar jurken een groot succes: ze worden op de rode loper bij filmfestival Cannes gedragen en Dita von Teese werd er al in gezien.

Ze ziet vooral ontwerpen in voorwerpen die anderen misschien niet als haute couture zouden bestempelen. "Nu werk ik bijvoorbeeld aan een jurk van plastic bestek, eerder werkte ik met kartonnen dozen en Coca Cola blikjes, waar ik een hoed van maakte." Eerder deed Katz mee aan het RTL-programma Project Catwalk, maar dat heeft ze inmiddels achter zich gelaten. "Ik richt me nu vooral op de reclame-industrie." Deze open blik zorgt ervoor dat Katz haar carrière ziet als een grote reis vol avontuur. "Door je ogen open te houden voor het onwaarschijnlijke, kom ik de beste dingen tegen."


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • HENK BHAROS
    07.03.2015 - 12:41 uur | HENK BHAROS

    HET KAN DUS OM HERGEBRUIKT TOE TE PASSEN.
    IK HEB DOORZICHTIGE VERPAKKING KUNT U OOK IETS DAARMEE.
    DAMES?