Is een kartonnen verpakking gevaarlijk?

14.12.2016 | Branchenieuws | 1317 keer bekeken
Is een kartonnen verpakking gevaarlijk?

Foodwatch trof onlangs in verpakkingen mogelijk kankerverwekkende stoffen aan. Er wordt momenteel onderzocht wat voor stoffen dat zijn en wat er wellicht moet gebeuren. Hieronder worden drie vragen beantwoord over kartonnen verpakkingen.

Welk karton is gevaarlijk?
Karton is gemaakt van gerecycled papier en zou slecht kunnen zijn. Er is een mogelijkheid dat karton stoffen uitdampt die in het voedsel trekken. De website van Foodwatch trof in verschillende producten deze stoffen en sloeg alarm. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit start volgend jaar een onderzoek om te kijken hoe gevaarlijk dit karton nu eigenlijk  is.

Hoe komen die schadelijke stoffen in het karton terecht?
Dat zou bijvoorbeeld via kranten kunnen. Sommige verpakkingen van Albert Heijn zijn gemaakt van oud papier, zoals krantenpapier. Op kranten zitten door inkt de zogenoemde aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën, die stoffen zijn beter bekend onder de naam MOAH en MOSH. De opdruk zelf van het product kan ook schadelijk zijn. Dit is allemaal al heel lang bekend, alleen het komt nu meer in het nieuws omdat grote organisaties zich zorgen maken. 

Moeten we volledig stoppen met kartonnen verpakkingen?
Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum zegt tegen het Financieel Dagblad dat we nog niet hoeven te stoppen. Niet alle MOAH en MOSH stoffen zijn schadelijk of gevaarlijk. "Het is een productgroep die bestaat uit verschillende chemische stoffen; sommige daarvan kunnen gevaarlijk zijn en andere weer niet." Het is volgens Van der Vossen nog niet bekend welke stoffen precies in het voedsel terecht zijn komen. Maar zij vindt ook dat we niet zeker weten of alle zorgen terecht zijn. 'Daarom moeten we gaan meten', zegt Van der Vossen. 


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren