Japanse microbiologen ontdekken petfles etende bacterie

17.03.2016 | Branchenieuws | 610 keer bekeken
Japanse microbiologen ontdekken petfles etende bacterie

In Japan hebben microbiologen een bacterie ontdekt die het liefst petflessen verorbert. Kennelijk heeft de bacterie zich nog maar kort geleden gespecialiseerd op het verteren van het taaie plastic, schrijven de wetenschappers in Science.

De onderzoekers van de Universiteit van Kyoto kwamen de plasticeter op het spoor door 250 monsters van vuilstortplaatsen stukjes petfles te voeren. In potje nummer 46 was het raak: iets in het bodemmonster knaagde kleine gaatjes in het 'polyethyleentereftalaat', zoals pet voluit heet. Nader onderzoek bracht een staafvormige bacterie aan het licht die de wetenschappers Ideonella sakaiensis hebben gedoopt, naar de stad Sakai waar hij werd gevonden.

De microbe hecht zich aan het kunststof met een soort slijmdraden en besproeit het dan met een enzym dat de petmoleculen opsplitst. Het restproduct zuigt de bacil op, vermoeden de Japanners, om het met behulp van een tweede enzym verder af te breken tot teraftaalzuur en ethyleenglycol - de grondstoffen waarvan pet wordt gemaakt. In ruil oogst de bacterie wat koolstof, nodig voor zijn levensonderhoud.

Honger hoeft Ideonella sakaiensis in elk geval niet te lijden. De wereldproductie van pet bedraagt momenteel zo'n 56 miljoen ton per jaar, en daarvan wordt minder dan de helft gerecycled.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren