'Juiste techniek kan doorlooptijd verpakking maanden verkorten'

02.09.2016 | Beursnieuws | 727 keer bekeken
'Juiste techniek kan doorlooptijd verpakking maanden verkorten'

In aanloop naar Empack Brussel licht VerpakkingsProfs als trots mediapartner verschillende sprekers uit. Deze aflevering Dick de Koning en Johan Glaser van Packz, die op de Belgische beurs komen vertellen over de nieuwste verpakkingstrends.

Al jaren is Packz een begrip met hun jaarlijkse voorspelling voor trends in januari. Toch zal de presentatie nu, halverwege 2016, alweer nieuwe inzichten leveren in vergelijking met de presentatie die begin dit jaar werd gegeven in Hotel New York in Rotterdam. “De markt verandert ontzettend snel, dus het is goed om te zien dat er alweer nieuwe ontwikkelingen zich voor hebben gedaan,” aldus Dick de Koning, die namens het duo het woord doet.

Actieve en intelligente verpakkingen
Zo ligt er al jaren een nadruk op de ontwikkeling van actieve en intelligente verpakkingen; een markt die zich razendsnel ontpopt met allerlei innovaties. “Je ziet bijvoorbeeld dat steeds meer verpakkingproducenten de weg naar augmented reality weten te vinden,” zegt De Koning. “Maar ook het gebruik van intelligente chips en smartphones om contact te maken met de consument blijven onverminderd populair.”

In de presentatie van Packz worden dit soort wetenswaardigheden met goede voorbeelden onderschreven. “Omdat we veel beurzen bezoeken en altijd op zoek zijn naar de nieuwste ontwikkelingen en trends, hebben we een aantal mooie voorbeelden.” De Koning geeft toe: “Trends ontwikkelen zich niet zo snel dat alles nieuw is, maar er is sinds januari tijdens onze eerste presentatie weer genoeg nieuws om te laten zien.”

Doorlooptijd
Wat dat dan precies is wil hij nog niet echt verklappen, maar een tipje van de sluier kan er wel vanaf. “De doorlooptijd van ontwikkeling van verpakkingen naar de markt wordt enorm verkort. Dit komt door verschillende ontwikkelingen: digitale print wordt steeds meer gebruikt, maar ook de opkomst van 3D printen van prototypes draagt hieraan bij. Met de juiste technologie kan de doorlooptijd met maanden worden verkort. Die varieert nu van een aantal weken tot soms wel vier maanden.”

Daarnaast is het steeds makkelijker om verpakkingen op het laatste moment nog aan te passen. “Differentiatie is steeds makkelijker, zodat er bijvoorbeeld op het allerlaatste moment nog voor een gepersonaliseerde verpakking gekozen kan worden.” Ook hiervan zijn er een aantal voorbeelden te noemen, die tijdens Empack Brussel voor het eerst tentoon gesteld zullen worden. “Het leuke van de markt is de veranderlijkheid. Het ene moment is een trend iets wat langzaam opkomt, maar soms zijn er ook trends die er ineens zijn. Juist deze combinatie maakt onze presentatie interessant: niets is hetzelfde.”

Benieuwd naar de presentatie van Dick de Koning, Johan Glaser en anderen? Klik hier om te registreren voor Empack Brussels.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren