Kan een plastic tas groen zijn?

28.01.2016 | Branchenieuws | 1472 keer bekeken
Kan een plastic tas groen zijn?

Met het verbod op de plastic tas is er een nieuwe trend opgekomen: de duurzame plastic tas. Verschillende winkels beweren een groene plastic tas aan hun consumenten mee te geven, maar hoe groen kan een plastic tas eigenlijk zijn? Het VARA-programma Groen Licht ging op onderzoek uit en kwam met een paar leuke bevindingen.

Het TV-programma verzamelde tien plastic draagtasjes van verschillende winkels: Xenos, DEEN, Jumbo, ALDI, Kruidvat, Albert Heijn, GAMMA, Lidl, Hoogvliet en PLUS. Hierbij werd gekeken naar de goedkope, plastic tassen. Big Shoppers werden achterwege gelaten.

De meeste tasjes bestaan uit gerecycled polyethyleen. De tasjes zijn dus gemaakt van aardolie, een niet-hernieuwbare grondstof. Meestal wordt ingezameld plastic uit Europa gebruikt als recyclemateriaal. Jumbo liet het programma weten: “Dat kun je zien als je de tas tegen het licht houdt of over het folie wrijft. Dan zie je puntjes in de folie, het voelt ruw aan.”

Ook de tassen van supermarkt PLUS kwamen goed uit de test: deze bestaan uit gerecycled productie-afval. Dat betekent dat de snijdsels die overblijven die de productie van plastic, worden hergebruikt. Linda Nijenhuis van Milieu Centraal is positief: “Dit is beter dan dat de restjes van de productie worden weggegooid en verbrand. Er hoeft niet nóg meer nieuwe grondstof gebruikt te worden.”

Biobased
De tassen van Kruidvat en van GAMMA zijn van biobased plastic. Een internationale keuringsinstantie houdt in de gaten dat de grond die wordt gebruikt geen effect heeft op ontbossing van het tropisch regenwoud en dat die grond niet concurreert met landbouwgrond die is bestemd voor voedselproductie. Nadeel van deze tasjes is dat ze niet afbreekbaar zijn - je gooit ze gewoon weg met ander plastic afval.

De tassen van ALDI en Lidl hebben het Duitse keurmerk Der Blaue Engel. De tas van ALDI is gemaakt van gerecycled verpakkingsfolie dat is gebruikt tijdens het transport voor de winkels.

Bag For Life
In Engeland heeft onder andere supermarkt Waitrose een heel ander systeem: de Bag For Life. Je koopt voor een paar cent een plastic tasje, die je vervolgens kunt terugbrengen als íe kapot is. Dan krijg je gratis een nieuw tasje mee. Op die manier houdt de supermarkt de recyclestroom zelf in de hand. In Nederland heeft Zeeman zo’n ‘statiegeld-tas’, van gerecycled polyester. 

Volgens Milieu Centraal is het vooral belangrijk dat op een plastic tasje staat dat je ‘m opnieuw kunt gebruiken en dat je ‘m kunt weggooien bij het plastic afval. Alleen de tas van Albert Heijn vermeldt dat expliciet. 

Linda Nijenhuis: “De winkels willen laten zien hoe groen ze zijn, ze willen je een goed gevoel geven. Maar een plastic tas is natuurlijk nooit milieuvriendelijk. Je kunt het allerbeste gewoon zélf een stevige tas meenemen.”

Bekijk de aflevering hier:

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren