Kennisinstituut Duurzaam Verpakken geeft advies aan Europese Commissie

20.08.2015 | Branchenieuws | 843 keer bekeken

Het Nederlandse Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft input geleverd voor het nieuwe Europese pakket over circulaire economie. Dat laat de organisatie vandaag weten. De organisatie leverde de paper 'Circulair economy and packaging: an opportunity for Europe' gister in bij de Europese Commissie.

Eerder werden organisaties opgeroepen door de Commissie om input te leveren aan een nieuw pakket maatregelen voor een circulaire economie. Het Kennisinstituut maakte bij de input gebruik van wetenschappelijke onderzoeksprogramma's, pilots en de begeleiding van brancheverduurzamingsplannen waar zij een ondersteunende rol bij hebben.

Drie punten
Volgens het KIDV zin er drie belangrijke uitdaging als het gaat om een circulaire economie in Europa.

1. Verhogen van de hoeveelheid gerecycled materiaal
2. Creëren van een zelfvoorzienend recycling systeem voor plastic
3. Beleid op het gebied van afval en energie ondersteunend maken

Daarnaast zijn er nog een aantal losse aandachtspunten, waarvan het KIDV denkt dat het een circulaire economie in Europa zal vergemakkelijken.

  1. Zorg voor meer bewustzijn bij consumenten over hun rol bij het verminderen van afval en bij het recyclen van materialen, met behulp van goede communicatie op de verpakking en een infrastructuur met goede voorzieningen om afval te scheiden.
  2. Stimuleer innovatie zodat materialen makkelijker gescheiden kunnen worden ingezameld, waardoor kosten worden verlaagd.
  3. Stimuleer technische innovatie bij nascheiding van materialen, om de kwaliteit van de output te verhogen.
  4. Om te kunnen voorzien in verpakkingen die leiden tot optimale recycling en hergebruik van producten, is het cruciaal dat er een gelijk speelveld komt voor ‘design for recycling’ in Europa. Start daarom een dialoog met het bedrijfsleven om na te gaan wat nodig is om dit te realiseren.
  5. Maak afspraken met verpakkingsproducenten over de hoeveelheid gerecycled materiaal die toegepast wordt in nieuwe verpakkingen.
  6. Maak afspraken met de verpakkingsindustrie over het opstellen van verduurzamingsplannen die tot een circulaire economie leiden.
  7. Zorg voor meer marktvraag naar secundaire grondstoffen, met behulp van differentiatie in prijs tussen virgin materialen en secundaire grondstoffen.
  8. Ga na welke mogelijkheden er zijn om het afval- en energiebeleid ondersteunend aan elkaar te maken, bijvoorbeeld als het gaat om verpakkingsafval van hout.
Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren