Kerstboom duurzaam alternatief voor bio-afbreekbaar afval

10.01.2017 | Branchenieuws | 484 keer bekeken
Kerstboom duurzaam alternatief voor bio-afbreekbaar afval

Uit onderzoek van een Britse universiteit is gebleken dat de chemische stoffen uit oude kerstbomen een duurzaam alternatief blijken te zijn voor het produceren van bio-afbreekbaar afval. De chemische stoffen zouden in plaats van olie gebruikt kunnen worden bij het productieproces. 

De onderzoekers de Britse University of Bath zijn hier achter gekomen door de organische verbinding ‘pineen’ te gebruiken die voorkomt in dennenharsen. Deze chemische verbinding zorgt ervoor dat dennenbomen speciaal ruiken. De wetenschappers denken pineen te kunnen gebruiken in plaats van caprolacton. Caprolacton is een polymeer dat gebruikt wordt om afbreekbare polyesters als Polymelkzuur (PLA), gemaakt van bijvoorbeeld suikerriet, flexibel te maken. Als caprolacton en PLA gecombineerd wordt krijg je bio-afbreekbaar plastic. Volgens de onderzoekers is het beter om pineen te gebruiken omdat caprolacton wordt gemaakt van ruwe olie waardoor het niet volledig hernieuwbaar is. 

Pineen als duurzame basismateriaal
De directeur van het Centre for Sustainable Chemical Technologies (CSCT) van de University of Bath Matthew Davidson zegt dat dit onderzoek zich vooral richt op het gebruik van biobased chemicaliën, zoals pineen, als duurzame basismaterialen en vervangers van petrochemicaliën om verschillende bruikbare producten te maken. “Door deze duurzame alternatieven te gebruiken, verminderen wij onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en bieden wij een hernieuwbare grondstof die de potentie heeft om een revolutie in de chemische industrie teweeg te brengen.”

De wetenschappers verwachten in de volgende onderzoeken meer toepassingen te vinden om pineen te verwerken als duurzame grondstof. Zo zou pineen gebruikt kunnen worden om voedselverpakkingen te maken of zelfs om medische implantaten te ontwikkelen. 


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren