KIDV stelt brancheverduurzamingsplannen farmacie op

12.07.2016 | Branchenieuws | 738 keer bekeken
KIDV stelt brancheverduurzamingsplannen farmacie op

Meer medicijnen in glazen potten, minder stickers op verpakkingen en minder deeldozen. Het is een greep uit de brancheverduurzamingsplannen van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken voor de farmaceutische sector.

In het plan staan de maatregelen om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal de komende jaren drastisch te verminderen. Het KIDV werkte hiervoor samen met brancheorganisaties Biosimilars en generieke geneesmiddelindustrie Nederland (Bogin), Nefarma, vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland, de Fabrikanten en Importeurs van Zelfzorggeneesmiddelen (Neprofarm) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie (KNMP).

Volgens cijfers van het Afvalfonds produceert de branche jaarlijks ongeveer 36.000 ton verpakkingsmateriaal in Nederland. Het grootste gedeelte hiervan bestaat uit papier (54 procent), kunststof (29 procent) en glas (11 procent).

Glazen verpakking
De blisterverpakkingen in de farmaceutische sector zijn alles behalve duurzaam. In 2018 zal minimaal 50 procent van de tabletten in grote glazen potten (bulkverpakkingen) worden verpakt, in plaats van in blisterverpakkingen van kunststof en aluminium. Het gaat hier enkel op tabletten die zowel in glas als blister dezelfde kwaliteit behouden. Ook het aantal deeldozen moet omlaag: eind 2018 moet dit gehalveerd zijn, zodat 70 procent van alle medicijnen optimaal verpakt is.

Een ander groot probleem in de sector is het aantal stickers. Eind 2018 moeten deze volgens de maatregelen met 50 procent verminderd zijn, door direct op folie en karton te printen in plaats van te stickeren op tertiaire verpakkingen. Waar stickers onvermijdelijk zijn, wordt gebruik gemaakt van PE en papieren stickers.

Onderzoek
Naast deze belangrijke punten voeren enkele van de meewerkende partijen ook onderzoek uit naar de mogelijkheden om verder te verduurzamen. Zo wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om PVC uit te faseren en een kleur mee te geven. Ook wordt er gekeken naar het gebruik van gerecycled karton voor secundaire en tertiaire verpakkingen.

Het opstellen van brancheverduurzamingsplannen voor verpakkingen is een afspraak die de rijksoverheid, het verpakkende bedrijfsleven en de Nederlandse gemeenten hebben gemaakt in de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022. Eerder smeedden andere branches plannen om hun sector te verduurzamen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren