KIDV: 'toename PET-tray vraagt om structurele oplossing'

05.10.2016 | Branchenieuws | 534 keer bekeken
KIDV: 'toename PET-tray vraagt om structurele oplossing'

Het aantal PET-trays in zowel voedsel als niet-voedsel is de laatste jaren flink toegenomen. Deze zijn echter lastig te recyclen. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) is een onderzoek gestart naar de marktsituatie en hoe deze makkelijker te verwerken zijn.

Het KIDV verwacht dat het aantal PET-trays in de toekomst alleen maar zal toenemen. Om de recyclen voortaan te bevorderen, voerde het KIDV de verkenning ‘PET-trays: op weg naar structurele oplossingen’ uit in opdracht van het Rijk, het verpakkende bedrijfsleven en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

De totale omvang van de PET-trays in de Nederlandse markt is naar schatting 30 kiloton. Op basis van verschillende gesprekken met ketenpartijen is de schatting dat 70 procent hiervan is bestemd voor voedingsmiddelen, tegenover 30 procent in de niet-voedingsmiddelen. PET heeft een aantal voordelen als verpakkingsmateriaal voor trays: het heeft een lage doorlaatbaarheid voor zuurstof en koolzuur, wat de houdbaarheid van producten ten goede komt. Ook is de sterkte van het materiaal voordelig.

Rendabele recyclingsprocessen voor de PET-trays bestaan momenteel nog niet in Nederland. Bij de huidige beschikbare technieken wordt de stroom aan PET-trays hooguit ingezet als bij-stroom bij de recycling van PET-flessen en als onderdeel van de mix-kunststofstroom. In beide gevallen zit er een bovengrens aan de hoeveelheid PET-trays die mag worden toegevoegd. 

Of deze PET-trays in de toekomst wel kunnen worden gerecycled, ligt volgens KIDV aan het succes van nieuwe initiatieven in de recyclingsmarkt. Diverse ketenpartijen werken samen aan initiatieven die een structurele oplossing mogelijk maken, zoals mechanische recycling op korte termijn en chemische recycling op de middellange termijn. Ontwerpers van de PET-trays zouden volgens het KIDV ook beter rekening moeten houden in het ontwerp om recycling te bevorderen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren