'Kijk bij recycling niet alleen naar afval, maar ook naar design'

21.06.2016 | Beursnieuws | 715 keer bekeken
'Kijk bij recycling niet alleen naar afval, maar ook naar design'

Bij het stimuleren van recycling moet niet alleen gekeken worden naar het afval dat binnen komt, maar daar ligt ook een belangrijke rol voor de designers van verpakkingen. Dat zei Florens Slob, directeur van afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel, op het evenement Packaging Industry in Den Haag.

Volgens Slob wordt de rol van recycling momenteel teveel bij de afvalverwerkers neergelegd. "Terwijl de rol van verpakkingsontwerpers eigenlijk heel groot is. Ga je voor een product met multilayers of kies je juist voor een simpele, makkelijker te recyclen monolayer?" Veel bedrijven trekken hun handen af van het recycleproces, terwijl ze volgens Slob juist een belangrijke rol kunnen spelen. "Zij het op een andere plek in de cirkel."

Slob beargumenteert dat er geen foute keuze is in dit proces. "Zolang je je eigen keuze maar kunt verantwoorden. Er zijn teveel bedrijven die te weinig over recycling nadenken." 

Afval
Frederic Dreux van Unilever, die tevens meedeed aan de groepsdiscussie, sloot zich bij de mening van Slob aan. "Er is ontzettend veel te recyclen, al moet het voor de consument wel begrijpelijk blijven. We moeten in ieder geval af van de termen 'afval' en 'end of life'. Het is geen eind van het product, het is het begin van een nieuwe cirkel waarin het product opnieuw gebruikt kan worden." 

Steven de Boer van Sabic had in de paneldiscussie een belangrijke opmerking bij de argumenten van Slob. "Natuurlijk zal het voor het recyclen beter zijn om gebruik te maken van monolagen, maar dat is voor veel producten niet haalbaar en ouderwets. Het moet een goede combinatie zijn van beargumentatie en innovatie, bij alle schakels van de keten."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • 23.06.2016 - 14:23 uur | Frits Irrgang

    Het is zonder onderzoek heel moeilijk om na te gaan of bijv. een folie uit 1,2 of 3 lagen bestaat. Ik had te maken met een verpakking van zeevruchten die in een PS-slagvast bak zaten. De buitenzijde folie werd bedrukt, de tussenlaag moest de stikstof in de bak vasthouden en de onderfolie moest goed hechten dmv. warm aandrukken op PS.
    Drielagen-folie dus die als zodanig nauwelijks herkenbaar is.