'Kostenreductie en duurzaamheid kunnen prima samengaan'

23.05.2016 | Beursnieuws | 776 keer bekeken
'Kostenreductie en duurzaamheid kunnen prima samengaan'

Tijdens het jaarcongres Packaging Industry op 16 juni 2016 in Den Haag komen professionals samen om over prangende onderwerpen uit de verpakkingsbranche te discussiëren. Een van de sprekers van het evenement is Steven de Boer, sustainability leader bij petrochemisch bedrijf Sabic.

Kunt u iets over uzelf vertellen?
Ik ben al meer dan 25 jaar werkzaam in de technologie hoek van de chemische industrie. Daarbij heb ik in die tijd een sterke interesse ontwikkeld voor alles wat met materialen en innovatie te maken heeft. De laatste jaren ben ik vanuit die interesse verantwoordelijk geworden voor het inzichtelijk maken van de consequenties van onze kunststof industrie voor de samenleving en het milieu.

Wat is Sabic precies voor bedrijf?
Het is een internationaal chemisch bedrijf. Een groot deel van de omzet wordt behaald in kunststof. In totaal hebben we wereldwijd 40.000 werknemers, die verspreid zitten in tientallen landen. De naam is een afkorting voor Saudi Arabian Basic Industries Corporation. Ons hoofdkantoor is gestationeerd in Saoedi-Arabië.

Een land dat vooral bekend staat om zijn olieproductie.
Doordat wij een chemisch bedrijf zijn dat uit dit land afkomstig is, kijken mensen daar wat bevooroordeeld tegenaan. Bij de winning van olie komt er een hoop gas tevoorschijn. Dat gas is niet bruikbaar bij de productie van olie, maar is wel geschikt als duurzame grondstof voor de chemische industrie.

Wat wordt er zoal van die gassen geproduceerd?
Bijvoorbeeld polyethyleen en polypropyleen, maar ook een scala aan andere chemische producten De kunststoffen leveren wij aan onze klanten, die daar vervolgens producten van maken. Dat varieert van simpele producten als emmers en plastic zakken, maar ook onderdelen voor auto’s. Ook de verpakkingsbranche neemt kunststof van ons af. Als het om deze branche gaat zien wij een trend om met minder materiaal meer te doen. Wij voelen daar ook de gevolgen van: de kunststof moet zo goed zijn dat het ook met minder materiaal dezelfde bescherming kan bieden voor verpakte producten.

Wat zijn nog meer trends die jullie zien in de markt.
Duurzaamheid is, hoe paradoxaal dat ook lijkt, een belangrijk onderwerp in onze branche. De manier waarop wij produceren en met onze grondstoffen omgaan is al heel duurzaam: van een restproduct van olieproductie maken wij nieuwe kunststoffen. Ook weten wij dat wij, als grote internationale speler, onze verantwoordelijkheid moeten nemen in deze branche, die eerder geassocieerd wordt met  milieuvervuiling in plaats van verduurzaming. Terwijl er wel degelijk verduurzaamd wordt. Het SABIC management  wil presteren op dit gebied. En we willen niet alleen iets goeds doen, maar we willen het ook steeds beter doen.

Hoe is de branche te verduurzamen?
Onze industrie wordt al 50 jaar gedomineerd door een kostendrive, maar wat veel mensen niet zien is dat diezelfde drive prima gecombineerd kan worden met de drive naar een duurzamere productie. Natuurlijk kost het soms meer geld, maar als je kijkt naar wat het oplevert onderaan de streep zul je zien dat het ook geld op kan leveren. 

Op Packaging Industry doet u mee aan een paneldiscussie over supply chain sustainability. Wat wordt uw inbreng?
Ik kan uit onze eigen praktijk noemen dat we sterk bezig zijn om ons logistieke systeem te optimaliseren en verduurzamen. Er moet een optimale balans zijn tussen long sea shipping, vrachtwagens en inter-modaal treinen. Doordat we globaal opereren, is het belangrijk om hiernaar te kijken en altijd op zoek te blijven naar verbetering. Onze productie vindt plaats in het Midden Oosten, maar onze afzetmarkten liggen overal over de wereld.

Wat ziet u als de belangrijkste verandering binnen nu en vijf jaar?
Het belangrijkste is de beweging die de laatste jaren ontstaan is rondom circulaire economie. Het denken over afval en recyclen is een stap omhoog gegaan. We moeten niet denken in ketens van productie en afvalketens, maar in cirkels en het sluiten van ketens. Dit zal ook uitgebreid naar voren komen in de paneldiscussie.  

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren