Kunstenares maakt bioplastic van dode kevers

02.09.2015 | Branchenieuws | 590 keer bekeken

Het gebruik van bioplastic wordt steeds populairder, maar is een kostbaar proces. Kunstenares Aagje Hoekstra ontdekte echter een goedkopere bron, waar prima bioplastic van geproduceerd kan worden: dode kevers.

De dode kevers zijn afkomstig uit de diervoedingsindustrie. Meelwormen worden hiervoor in Nederland gekweekt. Zodra deze larven door hun moeder, de meeltor, groot gebracht zijn, sterft deze na drie of vier maanden. Dit wordt gezien als afval.

Maar niet voor Hoekstra. "Er worden wekelijks tientallen kilo's dode kevers weggegooid." Ze ontwikkelde hiervoor een technologie waarmee ze de pantsers van meeltorren kan omzetten in bioplastic.

In deze overgebleven pantsers zit namelijk de lijmachtige stof chitine, die na cellulose de meest voorkomende polymeer op aarde is. Door dit samen te persen ontstaat er 'insectenplastic'.

Sieraden
In eerste instantie worden er sieraden van het plastic gemaakt, maar Hoekstra heeft grotere plannen voor de toekomst. Volgens haar kan het onder andere worden gebruikt voor vloeren, muren en verpakkingen.  

"Het mooie is dat dit plastic wordt gemaakt van een reststroom die de komende tijd zal uitdijen", zo zei Hoekstra eerder tegen Vrij Nederland. De vraag naar insecten neemt volgens haar toe, omdat we ze meer gaan eten.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren