Label wordt bobbelig als product over de datum is

08.10.2014 | Branchenieuws | 1338 keer bekeken

Labels en etiketten vertellen een hoop informatie over het product. In december verandert de etiketteringswetgeving en komt er naast de huidige onderdelen ook meer allergeneninformatie op het etiket. Vrijwel het belangrijkste onderdeel van het label is de ‘tenminste houdbaar tot’ datum. Helaas is die datum niet altijd leidend, waardoor er vaak producten worden weggegooid die eigenlijk nog prima te consumeren zijn.

Etiket met bobbelig laagje

Een mogelijke oplossing komt van de Brunel University in Engeland. Daar heeft Solveiga Pakstaite een label ontworpen dat reageert op de inhoud van de verpakking. Door zachtjes over het label te strijken kan de consument zelf voelen of het product nog houdbaar of al bedorven is.

Het etiket bestaat in totaal uit  vier verschillende laagjes. Onder het bovenste laagje plastic ligt een speciaal gelatinelaagje. Daar onder ligt een bobbelig laagje plastic.

Aan het begin kan de consument de bobbelige laag niet voelen, omdat daar de gelatine overheen zit. Als de gelatine na verloop van tijd weer vloeibaar wordt, voelt de consument de bobbelige laag wél, en weet hij/zij dat het product over de datum is.

Bobbelig etiket in de prijzen

Het bobbelige etiket is al in de prijzen gevallen: Solveiga Pakstaite heeft de James Dyson Award gewonnen, een speciale prijs voor design en ontwerp van studenten.

Ook in Nederland wordt er op dit moment volop onderzoek gedaan naar manieren om voedselverspilling tegen te gaan door ‘slimme’ verpakkingen. Eén van die ideeën is een verpakking voor vis met een speciale sensor die meet hoeveel ‘slechte bacterïen’ er in de verpakking aanwezig zijn.

Wat denkt u, zijn slimme labels dé oplossing om voedselverspilling tegen te gaan?

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren