Lage olieprijs funest voor recycling plastic flessen

09.03.2016 | Branchenieuws | 850 keer bekeken
Lage olieprijs funest voor recycling plastic flessen

Er dreigt een overvloed aan ingezameld plastic, zeggen inzamelaars en afvalbedrijven tegen de NOS. Er komt steeds meer recyclebaar plastic op de markt, maar door de lage olieprijs kiezen producenten weer vaker voor nieuw plastic in plaats van gebruikte plastic flessen te recyclen.

Olie is de belangrijkste grondstof voor het maken van kunststof. "Het is een prijsissue", zegt directeur Gerben Schepers van petflessenfabrikant Ducona tegen de NOS. Hij maakt petflessen van zowel nieuw als gerecycled kunststof. "Op dit moment zijn nieuwe flessen een stuk goedkoper."

Inzamelaars en afvalbedrijven zijn bang dat het plastic dat nu wordt opgeslagen uiteindelijk in de afvalverbrandingsinstallaties verdwijnt. "Het doemscenario is dat al dat afval dat zo keurig door consumenten wordt gescheiden de verbrandingsoven ingaat. Dat moeten we niet laten gebeuren", laat Bernard Merckx van de branchevereniging voor recyclebedrijven NKR de NOS weten.

Huishoudens scheiden in Nederland evenveel plastic als bedrijven: 118.000 ton. Recyclebedrijven die dat bedrijfsafval verwerken, hebben nu al moeite om het gescheiden plastic op de vrije markt te verkopen. De vraag uit China, de belangrijkste afzetmarkt, daalt fors. 

Gemeenten
Het recyclen van huishoudelijk afval is zwaar gesubsidieerd en heeft daarom minder last van de dalende vraag. Maar volgens Merckx is het een kwestie van tijd voordat ook het huishoudelijke plastic in grote bergen blijft liggen.

Het ingezamelde materiaal verkopen gemeentes grotendeels aan recyclebedrijven in Duitsland. Uit gegevens van PwC die de NOS in mocht zien blijkt dat uitgesorteerd plastic steeds minder oplevert. De meest gebruikte kunststof polypropyleen was in januari dit jaar 25 procent minder waard dan een jaar geleden. En bij pet is het prijsverschil nog groter; daar daalde de prijs met meer dan een derde in een jaar tijd.

Verpakkingsindustrie
Als de vraag naar gerecycled kunststof niet fors toeneemt, zal de verpakkingsindustrie mogelijk meer geld moeten bijleggen om het recyclen van huishoudelijk plastic te garanderen. Het Afvalfonds Verpakkingen, dat het geld van de verpakkingsindustrie beheert, werkt daarom ook hard aan het vergroten van de afzetmarkt, zegt directeur Cees de Mol van Otterloo tegen de NOS. "We zien dat er steeds meer nieuwe toepassingen komen. Het klassieke voorbeeld dat iedereen wel kent is het bermpaaltje, maar denk ook aan hightech auto-onderdelen en bouwmaterialen." 

Nu komt er zo'n 25 procent van het gescheiden plastic in verbrandingsinstallaties terecht, omdat het niet of lastig te hergebruiken is, zoals bij folies het geval is. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten zal dat percentage niet verder oplopen. "Daar wordt streng op gecontroleerd", zegt een woordvoerder. De organisatie is niet bang dat gemeentes met een overschot aan plastic komen te zitten.

Maar de afvalindustrie ziet het een stuk somberder in. Nederland is koploper op het gebied van recycling, maar na het klimaatakkoord in Parijs zullen andere landen snel volgen. Daarmee zal het aanbod van gerecycled plastic alleen maar verder toenemen. Wetgeving om producenten te dwingen meer gerecycled plastic te gebruiken, zou volgens de branchevereniging van recycling een overschot kunnen voorkomen.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Jip Janneke
    01.10.2017 - 12:59 uur | Jip Janneke

    Ooit was er een idee om een echte berg van 2 kilometer hoog te maken in de polder. Misschien een idee om al dat plastic als basis te gebruiken. Het is niet de oplossing van het probleem maar zo kun je wel een goede basis aanleggen. En je bent veel plastic kwijt en die berg kost dan minder.