Leids museum toont Japanse verpakkingen als kunst

01.06.2016 | Branchenieuws | 717 keer bekeken
Leids museum toont Japanse verpakkingen als kunst

Van 10 juni tot 28 augustus is er in het Sieboldhuis in Leiden een tentoonstelling over Japans verpakkingsdesign getiteld ‘Te mooi om weg te gooien’. 

Verpakkingen zijn een belangrijk onderdeel van de Japanse consumptiecultuur. De motieven die op de verpakkingen terug te zien zijn, worden bepaald door het verleden van het land. De tradities van het land zijn op vele manieren terug te zien, waaronder in de traditie rondom het verpakken van geschenken. 

De tentoonstelling toont drie thema’s:  ‘Het artistieke Japan’, ‘De alchemie van alledag’ en ‘Verfraaide intenties’. Het artistieke Japan laat Japanse objecten van 19de-eeuwse verzamelaars zien die een inspiratiebron waren voor de opkomst van het Japonisme – een fascinatie met Japanse kunst, mode en design. Deze voorwerpen zijn nog steeds belangrijk in de wereldwijde perceptie van Japanse cultuur.

Verscheidenheid
De introductie van buitenlandse technologieën, materialen en esthetische concepten heeft geleid tot veel variatie in ontwerpen. Een groot deel hiervan is terug te zien in 'De Alchemie van alledag'. Veel voorwerpen die hier  te zien zijn hebben een prijs gewonnen die door de Japan Packaging Design Association tweemaal per jaar uitgereikt worden tijdens een ontwerpwedstrijd.

Bij het laatste thema ‘Verfraaide intenties’ staat het Mitsukoshi-warenhuis – het meest toonaangevende warenhuis in Japan – en de Japanse kunst van het inpakken van cadeaus centraal. Geschenken spelen een belangrijke rol in de consumptie van Japan en zijn dan ook een grote afzetmarkt voor warenhuizen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren