Lekker duurzaam: eetbare verpakkingen

28.05.2014 | Branchenieuws | 3321 keer bekeken

De verpakkingswereld is weer een trend rijker: eetbare verpakkingen. Steeds meer producten worden hierin verpakt. Ook het aantal horecagelegenheden dat deze milieuvriendelijke verpakkingen serveert stijgt.

Het idee achter eetbare verpakkingen is afgeleid van de natuur, hier zit voedsel namelijk ook in een eetbare of organische verpakking. Kijk bijvoorbeeld naar de schil van een appel. Op basis van dit idee is WikiCells ontwikkeld; een eetbaar membraam waarin voedsel gestopt kan worden. WikiCells bestaat uit deeltjes van voedsel en afbreekbaar plastic, waardoor de verpakking met de inhoud compleet kan worden opgegeten. Bovendien is de schil biologisch afbreekbaar; deze  kan dus ook op de composthoop worden gegooid.

Een ander voorbeeld is WikiPearl: een verpakking die bestaat uit natuurlijke voedingsmiddelen.  Zo wordt de verpakking van mango-ijs bijvoorbeeld gemaakt van kokosnoot.  De verpakking is dus biologisch afbreekbaar. De WikiBar in Parijs reserveert al een tijdje ijs in een WikiPearl verpakking. De bedoeling is dat zij ook andere producten in eetbare verpakkingen gaan reserveren.  WikiFoods, het bedrijf achter deze innovatie, is op dit moment ook bezig met eetbare verpakkingen voor koffie, yoghurt, cocktails en sap.

Bob's hamburgers

Ook in Brazilië zijn ze bezig met dergelijke verpakkingen. De hamburgerketen Bob’s verpakt haar hamburgers in een hoesje van eetbaar papier. U hoeft de hamburger dan niet meer uit te pakken, maar kunt deze meteen opeten. Volgens klanten smaakt de verpakking hetzelfde als de hamburger. In eerste instantie was de eetbare hamburgerverpakking een experiment van Bob’s, maar door het overweldigende succes is besloten om er mee door te gaan.

In België gaan ze nog een stapje verder: daar heeft een ontwerpbureau een verpakking ontwikkeld, die een ingrediënt wordt. Het gaat om een soepverpakking die gemaakt is van maïs. De maïs smelt tijdens het opwarmen en fungeert hierdoor als bindmiddel voor de soep.

Duurzamer

Steeds meer bedrijven verpakken hun producten dus in eetbare verpakkingen. Een voordeel hiervan is dat dit soort verpakkingen voor minder afval zorgen omdat ze of opgegeten worden of biologisch afbreekbaar zijn.  Maar als deze trend ook doorzet naar Nederland kan dit nadelige gevolgen voor de verpakkingsindustrie hebben. Het is namelijk duurzamer om karton en plastic te vervangen door verpakkingsmaterialen die helemaal geconsumeerd kunnen worden, daardoor zijn er dus minder traditionele verpakkingsmaterialen en verpakkingen nodig.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren