Lidl weert als eerste supermarkt verpakkingen met minerale olien

18.08.2016 | Branchenieuws | 682 keer bekeken
Lidl weert als eerste supermarkt verpakkingen met minerale olien

Supermarkt Lidl gaat als eerste supermarkt in Nederland strenge eisen stellen aan de vervuiling van hun producten met de gevaarlijke minerale oliën Moah en Mosh. Ook Jumbo zet hierin stappen.

Dit bevestigde beide supermarkten tegen Foodwatch, dat al lange tijd actie voert tegen de minerale oliën. Ze zijn hiermee de eersten: Albert Heijn en Aldi lieten de voedselwaakhond weten nog geen concreet beleid te hebben.

In 2012 concludeerde de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) dat er een potentieel gezondheidsrisico is voor minerale oliën in verpakkingen. Toch is het bewijs daarvoor nog dun en grotendeels gebaseerd op dierproeven. In ratten stapelt MOSH zich op in de lever en kan daar ontstekingen veroorzaken. Mensen die worden blootgesteld aan MOSH vertonen ook opstapelingen in de lever, maar deze leiden niet tot ontstekingen of andere ongemakken.

In antwoord op Kamervragen deed minister Schippers al tweemaal een oproep aan bedrijven om hun verantwoordelijk te nemen en veilige producten te garanderen. Foodwatch is blij met de doorbraak en roept Albert Heijn en Aldi op hun verantwoordelijkheid nu snel te nemen.

Naast Lidl heeft ook Jumbo aangegeven zijn inkoopvoorwaarden voor de huismerkproducten een verbod op een detecteerbare hoeveelheid Moah op te nemen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren