Ligt de toekomst van plastic bij schimmels?

24.10.2016 | Branchenieuws | 691 keer bekeken
Ligt de toekomst van plastic bij schimmels?

Aan de Universiteit Utrecht wordt momenteel gewerkt aan een biologisch afbreekbaar alternatief voor plastic, waar geen fossiele brandstoffen voor nodig zijn. Een team kweekt schimmel op plantaardig landbouwafval. Hier zijn verschillende materialen uit te maken, zoals plastic, hout, rubber, leer en textiel.

Hoe het proces in zijn werk gaat vertelt hoogleraar Microbiologie en Hoofd van het Departement Biologie, Han Wösten, tegen de NOS. “De schimmels worden eerst goed met elkaar vermengd in een blender, dan hebben we een soort smoothie van schimmel. Deze ‘smoothie’ wordt vervolgens gemengd met een grondstof. Daar kunnen de schimmeldraden doorheen gaan groeien. “Na een dag of vier in de warme groeikamer is het helemaal met elkaar verweven en is er nieuw materiaal ontstaan.”

De voordelen van het plastic dat is gemaakt van schimmels zijn groot, zo worden de schimmels gehaald uit afval. Maar er moet met veel aspecten rekening worden gehouden voor het nieuwe materiaal kan worden gebruikt. Is het nieuwe plastic bijvoorbeeld net zo stevig? Wösten is er ervan overtuigd dat schimmel op termijn een van de duurzame alternatieven zal zijn voor het plastic verpakkingsmateriaal. Hij zegt qua prijs al dicht in de buurt te zitten van normaal plastic (de onderzoeker baseert de schatting op plastic plantenpotten). 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren