Melkdop uit 3D printer waarschuwt bij bederf

27.07.2015 | Branchenieuws | 976 keer bekeken

Niemand wordt vrolijk van de geur die uit een melkpak komt wanneer de inhoud bedorven is. Onderzoekers van de UC Berkeley en de National Chiao Tung University uit Taiwan hebben nu dé oplossing hiervoor gegeven: een melkdop, geprint met de 3D printer, die aangeeft of de inhoud nog goed is.

Het elektronische circuit dat in de dop verwerkt zit registreert over een periode van 36 uur de toename van bacteriën in de melk. Om de testen of het werkte, lieten de onderzoekers een melkpak voor 36 uur lopen staan. Toen ze de dop hierna op de verpakking deden, leidde de toename van het aantal bacteriën tot een verandering van de elektronische signalen.

De 3D printer werd door de onderzoekers uitgerust met een structuur van polymeren en was. Door de was te verwijderen, ontstond er een hol stelsel van buizen, bolletjes en platte vlakken. Door deze op te vullen met vloeibaar zilver, ontstond er een elektronisch circuit.

Het is voor de eerst dat een systeem dat bederf opmerkt uit een 3D printer komt. Deze techniek is volgens de onderzoekers eindelijk goedkoop genoeg om te verwerken in voedselverpakkingen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren