Melkunie produceert melk die 7 dagen vers blijft met nieuwe machine

26.01.2015 | Branchenieuws | 124589 keer bekeken

Geen zure gezichten meer boven een open melkpak van Melkunie. De fabrikant heeft een nieuwe machine ontwikkelt die melk produceert die zeven dagen vers blijft na openen van het pak.

Nu is het gemiddelde drie dagen voordat de melk haar smaak en reuk verliest. Jaarlijks verdwijnt hierdoor 70 miljoen liter melk door de gootsteen. Dit is gelijk aan tien literpakken per huishouden. Met de nieuwe pakken hoopt de fabrikant deze voedselverspilling tegen te gaan.

Het koste de melkfabrikant bijna twee jaar om de formule te vinden die deze verdubbeling van de houdbaarheid mogelijk maakt. Maar nu is het eindelijk gelukt. Afgelopen week kwam staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken langs om de machine samen met Bas Padberg, directeur van Melkunie, in gebruik te nemen.

Geheim
Padberg noemt de verspilling tegen het Algemeen Dagblad onacceptabel: "We produceren niet voor de prullenbak. En een fabrikant die zijn verantwoordelijkheid niet neemt, betaalt daar vroeg of laat de prijs voor."

De nieuwe machines, die 14.000 literpakken per uur vullen, zijn een miljoeneninvestering, die de fabrikant op den duur hopelijk winst op gaan leveren. De bacteriën die melk zuur maken worden beter eruit gefilterd. Ook de vullijnen zijn vernieuwd en de hygiëne is nog strenger geworden in de fabriek. Onder andere waterstofperoxide moet ervoor zorgen dat de melkverpakking extra ontsmet wordt. Maar wat er precies in de machines veranderd is, blijft tussen de vier muren van de fabriek in Nijkerk.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren