Milieu Centraal roept duurzame keurmerken halt toe

13.07.2016 | Branchenieuws | 643 keer bekeken
Milieu Centraal roept duurzame keurmerken halt toe

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal brengt met behulp van een beoordelingssysteem een ordening aan in de enorme hoeveelheid duurzame keurmerken voor voedsel. De methodiek van Milieu Centraal geeft antwoord op de oproep van de Autoriteit Consument en Markt om 'een kader te ontwikkelen voor het beheer van keurmerken'. 

Op basis van een stakeholderdialoog met overheid, wetenschap, bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld worden keurmerken bekeken op ambitieniveau, transparantie en betrouwbaarheid. Alleen keurmerken of logo's met de hoogste scores op al deze aspecten kunnen 'solide' genoemd worden.

Idee daarbij is dat extra positieve aandacht voor een selecte groep van 'solide' keurmerken een aantrekkende werking heeft op consumenten én bedrijven. De halt op de wildgroei van duurzame keurmerken komt mede op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en de Alliantie Verduurzaming Voedsel.

Per productgroep worden alle voor die productgroep relevante keurmerken en logo's naast elkaar gezet. Per thema (milieu, dierenwelzijn, sociale aspecten) worden ze vergeleken op ambitieniveau en beoordeeld op transparantie en betrouwbaarheid. Een inschatting van de onderzoekers van Milieu Centraal wordt geborgd door reviewmethodiek: meerdere experts beoordelen het keurmerk of logo.

De resultaten van de ordening worden in het najaar gepresenteerd.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren