​Milieu Centraal schept orde in keurmerkenchaos: dit is de top 11

18.10.2016 | Branchenieuws | 491 keer bekeken
​Milieu Centraal schept orde in keurmerkenchaos: dit is de top 11

Gezondere keuze, Fairtrade of Beter Leven? Veel consumenten zien door de bomen het bos niet meer als het gaat om keurmerken en de logo’s er van. Daarom heeft Milieu Centraal een lijst gemaakt van de 11 beste keurmerken voor duurzaam en betrouwbaar voedsel.

In de keurmerkenwijzer brengt Milieu Centraal orde in de keurmerkenchaos. Van alle duurzaamheidskeurmerken voldoen er 11 topkeurmerken aan de strenge eisen voor duurzaamheid, transparantie en controle. Dit zijn ASC, Beter Leven keurmerk (2 en 3 sterren), Demeter, EKO, Europees keurmerk voor biologische landbouw, Fairtrade, Milieukeur, MSC, Rainforest Alliance, RSPO Certified Sustainable Palm Oil en UTZ. Voor de ordening van de keurmerken had de organisatie contact met de keurmerkeigenaren.

Milieu Centraal waardeert de vele initiatieven om de voedselsector duurzamer te maken dan de wet voorschrijft. “Maar een overvloed aan logo’s is voor mensen die boodschappen doen onoverzichtelijk. Daarom roepen wij de verschillende keurmerken op om onderling samen te werken en zich het liefst bij één van de koplopers aan te sluiten.”

De lat hoger leggen
De keurmerkenwijzer zorgt er niet alleen voor dat het duidelijker is voor klanten welke producten nu écht aan de duurzaamheidsnormen voldoen. De tweejaarlijkse ordening door Milieu Centraal zorgt ervoor dat keurmerken zichzelf voortdurend verder ontwikkelen en de lat steeds iets hoger leggen. Al tijdens het ordeningsproces voerden sommige keurmerken en bedrijfslogo’s verbeteringen door.

De lijst met duurzame keurmerken is gemaakt op verzoek van staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken en de Alliantie Verduurzaming Voedsel.

In het VARA-programma Kassa wordt duidelijk dat de gemiddelde consument geen idee heeft wat de keurmerken betekenen. Tevens wordt uitgelegd waarom de gekozen 11 keurmerken bij de top horen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren