Milieu-onvriendelijke schuimverpakking niet langer verboden in New York

01.10.2015 | Branchenieuws | 902 keer bekeken

Piepschuim bekers, borden, bakjes, opvulmateriaal en plastic bestek zijn niet langer verboden in New York City. Dit heeft een rechter uit Manhattan besloten. Hiermee kwam een einde aan de eerste stappen op het gebied van milieu van burgemeester Bill de Blasio.

New York was de grootste Amerikaanse stad met een verbod op de verkoop, het bezit en het verspreiden van wegwerp polystyreen schuim. Overtreders hing een hogere straf boven het hoofd dan bij gelijke overtredingen met marihuana. Hoewel de saneringscommissaris van New York claimt dat het piepende witte spul niet gerecycled kan worden, blijkt dit niet waar te zijn. Daarom besloot Margaret Chan, rechter van het hooggerechtshof van Manhattan, dat het verbod overbodig was.

Tegenargument
“De zorgen van de commissaris zijn niet terecht, gezien aangevoerd bewijs in overvloed aantoont dat er een rendabele en groeiende markt is voor niet alleen EPS (geëxpandeerd polystyreen), maar ook voor restproducten.” Dit schrijft Chan in haar beslissing, een grote overwinning voor de piepschuim industrie.

De stad meldde meteen al het besluit aan te vechten en kwam opnieuw met het argument dat dit soort schuim niet op een winstgevende manier gerecycled kan worden. In het afgelopen jaar heeft de stad bijna 30.000 ton aan wegwerpschuim verzameld, dit is bijna drie kilogram per inwoner. Scholen in de stad waren al goed voor 800.000 lunchbakjes van het materiaal per dag.

“Deze producten zijn schadelijk voor het milieu en verdienen geen plaats meer in New York City,” aldus de Blasio in zijn bericht over het verbod. Tientallen andere steden, waaronder Washington D.C., Minneapolis en San Francisco hebben het product ook verboden. Het verbod van New York was de grootste klap voor de industrie. De industrie heeft daarom een strak georganiseerde en goed gefundeerde campagne opgezet om het verbod te verwerpen met een rechtszaak.

Liberale groene golf
De ‘pro-schuim’ beweging werd geleid door het bedrijf Dart Container, dat zich samen met restauranteigenaars voegde om het verbod aan te vechten. Zo noemden ze de wet ‘nukkig’, ‘irrationeel’ en ‘arbitrair’. Uit documenten van de rechtszaak blijkt, dat deze fans van het schuim de review van de stad over de markt voor gerecycled schuim een ‘farce’ noemden. Daarnaast zeiden ze dat de Blasio zich laat strikken door de ultra liberale groene golf van de stad.

Ze verklaarden ook dat het verbod illegaal was en daarnaast een vreselijke last was voor de verkopers van eten in de stad. Deze verkeren al in zwaar weer en zouden nu nog meer moeten betalen voor het alternatief: papieren bakjes.

In antwoord daarop wees de stad naar het verhaal van Leith Hill, de eigenaar van een uitsluitend ecologisch café, Ellary’s Greens. Zij betaalt iets meer voor de papieren bakjes, maar geeft aan dat de prijzen snel zakken, nu meer bedrijven overstappen van schuim op papier. “Daar hopen we op,” vertelde zij recentelijk aan MSNBC. “Schuim is niet meer van deze tijd.”
Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren