'Milieuwinst plastic tasjesverbod teniet door toename papieren tassen'

27.10.2016 | Branchenieuws | 1018 keer bekeken
'Milieuwinst plastic tasjesverbod teniet door toename papieren tassen'

De kunststofindustrie is een petitie gestart om het verbod op het gratis verstrekken van draagtassen uit te breiden naar álle tassen. “Het huidige tasjesbesluit is weliswaar zeer effectief, maar de milieuwinst hiervan wordt teniet gedaan door toename van papieren tassen.”

NRK Verpakkingen, de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) en PlasticsEurope Nederland hopen met de petitie een discussie op gang te brengen. Zij onderbouwen hun verzoek met de onderzoeksresultaten uit het onafhankelijke rapport ‘Alle tasjes beprijzen’, uitgevoerd door CE Delft. Daaruit blijkt dat het aantal verstrekte tassen sinds 1 januari 2016, toen het verbod op gratis plastic tassen in is gegaan, met 60% is gedaald. Tevens blijkt uit dat onderzoek dat de milieuwinst door minder plastic tassen te verstrekken bijna geheel wegvalt door de toegenomen milieudruk van papieren tassen. 

“Als het verbod op gratis tassen niet alleen voor plastic zou gelden, maar ook voor papier en textiel, zal de milieudruk substantieel dalen. Het huidige tasjesbesluit wekt de indruk dat tassen van andere materialen milieuvriendelijker zouden zijn. Dit is onjuist”, aldus Aafko Schanssema van NRK Verpakkingen. In het rapport van CE Delft wordt verwezen naar een onderzoek dat TNO in 2015 publiceerde. Daaruit bleek dat tassen van andere materialen niet milieuvriendelijker zijn dan plastic tassen. 

Schanssema is van mening dat het leidt tot oneerlijke verhoudingen in de markt voor tassen. Met een verbod op alle draagtassen wordt door de overheid het signaal afgegeven dat het relevant is om zuinig om te gaan met álle grondstoffen.

Lees ook: 'Verbod gratis plastic tas werpt vruchten af'

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren