Minister Schippers wil minder misleiding op pak vruchtensap

03.04.2015 | Branchenieuws | 1197 keer bekeken

Fabrikanten van vruchtensappen moeten op de voorkant van de verpakking de naam zetten van het fruit dat het meest in het sap zit. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer.

Op de voorkant van sap wordt nu vaak een willekeurige vrucht genoemd die in het product voorkomt, al dan niet vergezeld door een plaatje van de desbetreffende vrucht. Het hoeft hierbij niet automatisch het fruit te betreffen dat het meest in het product zit. Vaak wordt er gekozen voor de vrucht (of een verzameling) die het grootste deel van de smaak bepaalt. Op de verpakking wordt de hoeveelheid pas vermeld.

Dat moet volgens Schippers anders. Het etiket zou helder moeten zijn en niet tot verwarring moeten leiden bij de consument over de samenstelling van het product. Dat zou wel kunnen gebeuren door op de voorkant een andere vrucht af te beelden dan degene die het meest aanwezig is in het sap.

Binnen de huidige wetgeving is niet verplicht gesteld dat de naam van de meest voorkomende vrucht op de voorkant van het pak wordt vermeld. Schippers vindt dit echter wel een logisch idee, dat in lijn is met het algemene principe dat de consument niet misleid mag worden. De minister gaat daarom bij haar Europese collega's na hoe zij met deze situatie omgaan en op grond daarvan zal gekeken worden of het mogelijk is nadere regels op te stellen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren