Ministers Schippers komt met actieplan etikettering

11.10.2016 | Branchenieuws | 382 keer bekeken
Ministers Schippers komt met actieplan etikettering

Als het aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ligt, komt er spoedig verandering in de manier van etikettering. Zij heeft inmiddels een actieplan naar de Tweede Kamer gestuurd om de veranderingen onder de aandacht te brengen. Het actieplan kent drie hoofdlijnen: goede voorlichting, innovatie van de informatie die wordt gegeven en goede naleving van toezicht.

Bij het kopen van levensmiddelen is het volgens de minister belangrijk dat de productinformatie op het etiket overeenkomt met wat er daadwerkelijk wordt gekocht. Wanneer de informatie op het etiket niet klopt, kan dit grote gezondheidsproblemen opleveren, bijvoorbeeld vanwege allergieën. Ook informatie of een product biologisch of vegetarisch is, is belangrijk. Het misleiden van de consumenten moet met betere etikettering worden voorkomen. 

Voedingscentrum ontwikkelt app
Om Nederlanders bewust te maken van wat zij kopen, is informatievoorziening belangrijk. Het Voedingscentrum gaat onder andere een app ontwikkelen waar informatie over de etiketten kan worden gevonden en worden uitgelegd. De informatie moet eenduidig zijn zodat iedereen deze kan begrijpen. De etiketten zijn daarbij wel afhankelijk van Europese wetgeving en regels. Schippers vindt het daarbij ook belangrijk dat de herkomst van de producten en ingrediënten wordt vermeld.

NVWA als waakhond
Het toezicht houden op het naleven van de regels is een taak van de  Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zij hebben de afgelopen tijd de controle al opgeschroefd en deelden boetes uit wanneer de regels en voorschriften opzettelijk werden overtreden.  

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren