'Misleidende etiketten zijn de sjoemelsoftware van onze dagelijkse voeding'

18.03.2016 | Branchenieuws | 707 keer bekeken
'Misleidende etiketten zijn de sjoemelsoftware van onze dagelijkse voeding'

Onze voeding is er slecht aan toe, dat bewijst het ene na het andere voedingsschandaal, zo beargumenteert industrieel ingenieur van de voedingsindustrie Laurens de Meyer in een opiniestuk op de Belgische website Knack. 

'Rond elk schandaal zijn er wat berichten in de media maar ondanks de het frequent opduiken verdwijnen ze relatief snel onder de radar. In speltempo komt aan het licht dat er enkele fundamentele fouten zitten in hoe onze voedingsindustrie met de gezondheid van de consumenten omgaat.'

De Meyer somt de berichten van de afgelopen vier maanden op. "De vis die u eet is niet de soort die op de verpakking vermeld staat, de olijfolie op uw slaatje is eveneens onecht, net als het vlees in uw bereide maaltijd en verpakkingen geven niet de correcte informatie, producten die er fruitig en gezond uitzien zijn zelden meer dan een suikerbom." 

Politiek
Volgens De Meyer is er voor dit onderwerp niet alleen relatief weinig interesse vanuit de consument, maar ook vanuit de overheid. "Vergelijk dit met het dieselschandaal rond Volkswagen, wekenlang werd hier rond gedebatteerd en iedere mening kwam aan bod. De parallel tussen het bedrog in de voedingsindustrie is nochtans sprekend. De consument wordt moedwillig verschalkt door mooie cijfers of verpakkingen die echter op geen enkele manier iets met de werkelijkheid achter het product te maken hebben."

De overheid heeft volgens Meyer de verplichting tegenover haar burgers om in te grijpen. Na verscheidene pogingen is dit echter nog steeds niet gelukt. Volgens De Meyer ligt dat vooral aan het feit dat er te weinig wetenschap meegenomen wordt in politieke overwegingen. "Onderzoeken tonen aan dat een universele, eenvoudige etikettering waarin alle producten met elkaar vergeleken worden soelaas kan bieden."

Verkeerslicht
"Het voorbeeld hiervan bij uitstek is het verkeerslichtensysteem," beargumenteert hij verder. "Gezonde producten krijgen een groen, middelmatige producten een oranje en ongezonde producten een rood label. Hierbij wordt naar de totale gezondheidsimpact van het product gekeken en niet enkel naar 1 bepaalde component of 1 bepaalde productcategorie."

De consument is misschien gebaat bij deze eerlijke voorlichting, maar de voedingsindustrie niet. "Aangezien vele verwerkte producten een rood label zouden krijgen is de industrie erg gekant tegen dit idee. Reeds in 2010 kwam het plan vanuit de Europese commissie om het veerkeerslichtensysteem in te voeren. De voedingslobby had er echter meer dan 1 miljard euro voor veil om deze regelgeving te vermijden." Toch zou dat volgens De Meyer niet doorslaggevend moeten zijn. "De consument heeft recht op duidelijke en eenvoudige informatie op de verpakking van zijn voeding, het is hoog tijd voor de politici om hier iets aan te doen."

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren