Multilayer chipszak verdwijnt in huidige vorm

15.09.2016 | Branchenieuws | 812 keer bekeken
Multilayer chipszak verdwijnt in huidige vorm

De chipszak in zijn huidige vorm - plastic met een laagje aluminium - heeft zijn beste tijd gehad. Doordat de zak niet recyclebaar is in deze vorm, wil het kabinet een nieuwe verpakkingsoplossing.

De aluminium laag houdt licht en zuurstof het beste tegen, waardoor de chips langer houdbaar zijn. Door de plannen van het kabinet om Nederlands in 2050 circulair te maken, zal de chipszak plaats moeten maken voor een nieuwe verpakking, die zonder milieuschade verwerkt kan worden door afvalbedrijven.

Ook vergelijkbare zakken van meerdere materialen als die van soep en wasmiddel zullen vervangen moeten worden.Het kabinet gaat de milieubelastende producten 'uitfaseren, zeker wanneer er inmiddels goede alternatieven bestaan'.

Dat alternatief is er volgens marktleider PepsiCo, eigenaar van marktleider Lay's, nog niet. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan de Volkskrant weten dat er wereldwijd onderzoek gedaan wordt naar alternatieven voor de aluminiumcoating. Daarbij wordt gezocht naar de 'juiste balans' tussen de houdbaarheid van de gefrituurde aardappelschijfjes en de duurzaamheid van de verpakking.

"Er zijn nog geen zakken die voldoen aan de eisen van de fabrikanten", zegt ook zegt Maarten Goorhuis van de Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement tegen de Nederlandse krant. "Je kunt zeggen dat de zakken chips dan maar minder lang houdbaar moeten zijn. Maar meer chips weggooien is vanuit de duurzaamheidsgedachte gezien het paard achter de wagen spannen."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren