Natuur lijdt enorm onder ‘drijvende vuilnisbelt’ in de Stille Oceaan

02.06.2014 | Branchenieuws | 2333 keer bekeken

In de Stille Oceaan drijft op dit moment een kunststofarchipel, ook wel de drijvende vuilnisbelt genoemd, die mogelijkerwijs meer dan 500 miljoen ton aan plastic en ander afval bevat. Er wordt geschat dat dit gebied ongeveer 34 keer zo groot is als Nederland!

De kunststofarchipel is de afgelopen jaren ontstaan doordat de hoeveelheden zeevervuiling steeds verder toeneemt. Per jaar wordt er wereldwijd ongeveer 260 miljoen ton aan nieuw plastic gemaakt. Afval dat in zee drijft, wordt meegevoerd door zeestromingen en blijft vaak achter op een plek waar het allemaal bij elkaar komt.  De archipel bezet een groot gebied in het noorden van de Stille Oceaan. Afval van zowel de kust van Noord-Amerika als van Japan wordt door de ringstroom aangetrokken. De grootte van de kunststofarchipel is onbekend, maar wordt geschat op 700.000km2. Er wordt gespeculeerd dat de archipel uit twee losse gebieden bestaat die met elkaar zijn verbonden. Deze worden ook wel de Westelijke- en de Oostelijke vuilnisbelt genoemd.

Onderzoek

In 1988 werd het ontstaan van de kunststofarchipel al voorspeld in een paper die gepubliceerd werd door de NOAA (Nationale Oceanic and Atmospheric Administration). Onderzoekers uit Alaska hebben  verschillende experimenten gedaan waarbij ze de hoeveelheid plastic in zee hebben gemeten. In gebieden waar zeestromingen elkaar kruisten, bleek de concentratie van het zee afval extra hoog te zijn. Vervolgens berekenden de onderzoekers dat dit soort situaties tot het samenstellen van enorme hoeveelheden afval kon leiden. Met name in de Stille Oceaan. Echter werd de kunststofarchipel pas in 1997 ontdekt door oceanograaf Charles Moore. Tijdens een zeilwedstrijd ontdekte Moore toevallig het eiland. Sindsdien wijdt hij zijn hele leven aan dit gebied. Wereldwijd geeft hij verschillende lezingen over zijn onderzoek en bevindingen. Daarnaast is de kunststofarchipel sinds het jaar 2000 diverse malen onderwerp geweest van verschillende wetenschappelijke studies.

Helaas is de kunststofarchipel in de Stille Oceaan niet de enige: in totaal bestaan er acht drijvende vuilnisbelten die verspreid zijn over vijf verschillende stromingen. De natuur lijdt enorm onder de steeds harder groeiende vervuiling, zowel op land als in zee.

Gevaarlijk en giftig

Onderzoekers ontdekten dat het plastic een nieuwe biotoop vormt voor oceaanschaatsers, een insectensoort die eitjes legt op de drijvende plasticschilfers. Eerst konden ze enkel eieren leggen op veren, schelpen of drijvende stukken hout. Hoewel dit betekent dat plastic niet enkel de dood meebrengt, zorgt de grotere populatie oceaanschaatsers voor veel problemen. Zeedieren doen zich te goed aan deze oceaanschaatsers die constant op het plastic vertoeven en dus ook giftige stoffen met zich meedragen. De zeedieren krijgen de stukjes plastic in hun maag en komen daarna terecht in onze voedselketen.

De kunststofarchipel zal leiden tot een dood stuk oceaan, als dit inmiddels al niet het geval is. In de loop der jaren zijn er verschillende concepten bedacht om het plastic te verwijderen, alleen nog zonder succes. Het grootste probleem waar men op stuit is dat de meeste concepten financieel en ecologisch onhaalbaar lijken. 

Op 3 juni werd in het nieuws gesproken over drijvende armen. Wat denkt u? Zou dit de oplossing kunnen zijn? 

Foto: Flickr.com

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren