Natuurlijker dan deze verpakkingen kan bijna niet

23.11.2016 | Branchenieuws | 1000 keer bekeken
Natuurlijker dan deze verpakkingen kan bijna niet

Er wordt volop geëxperimenteerd met verpakkingen die milieuvriendelijker zijn dan papier, plastic en glas. Denk aan het biologisch afbreekbare bierflesje van Carlsberg. Er zijn biologisch afbreekbare verpakkingen die de menigte een paar stappen voor zijn.

Bioplastic met eierschalen
Het is onderzoekers aan de Tuskegee Universiteit in Alabama gelukt om bio-afbreekbaar materiaal te ontwikkelen met eierschalen. Ze voegden nanodeeltjes van de eierschalen toe aan plastic folie gemaakt van bioplastic, waardoor het materiaal veel steviger en flexibeler is dan het gebruikelijke bioplastic. Dr. Vijaya Rangari, de leider van het onderzoeksteam, legt uit dat zijn groep eierschalen heeft verpletterd, en hier minuscule deeltjes van heeft gemaakt door middel van chemicaliën. De verkregen calciumcarbonaat nanodeeltjes zijn poreus, wat de mechanische en thermische eigenschappen van het samengestelde materiaal verbetert.

Eetbare ringen

Natuurlijk 2.jpg

De brouwerij Saltwater besloot samen te werken met reclamebureau We Believers om de eerste biologisch afbreekbare six-pack ringen voor blikjes bier te ontwerpen. Met deze nieuwe vorm van duurzame verpakkingen wil de Saltwater brouwerij de enorme hoeveelheid vogels en zeedieren die sterven door het eten van plastic per jaar verminderen.

De verpakking die ze hebben ontwikkeld is gemaakt van gerst en graan dat uit het brouwproces vrijkomt. De ringen zijn niet alleen biologisch afbreekbaar, maar zelfs eetbaar! Het is alleen niet zo dat consumenten het moeten zien als een lekkernij; de verpakking is simpelweg veilig te eten voor dieren, het levert hen geen schade op als het in de natuur wordt gegooid. Een kanttekening bij de ontwikkeling is dat het consumenten niet bepaalt stimuleert om andere verpakkingen, zoals bijvoorbeeld het bierblikje zelf, op een juiste manier weg te gooien.

Samengeperst hooi

Natuurlijk 1 2.jpg

De student/ontwerper Julien Suzanne creëerde een natuurlijke oplossing om een Saucisson de Campagne goed te verpakken. Hooi zou de beste manier zijn om dit type worst te behouden. Dus waarom zou je hem niet ook gewoon aan de consument presenteren in samengeperst hooi?

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren