'Nederland kan wereldspeler in bioplastics worden'

25.11.2015 | Branchenieuws | 1220 keer bekeken

In Nederland is veel expertise beschikbaar om biomassa te verwerken tot grondstoffen voor de chemische industrie. Ook de landbouw is goed gepositioneerd om bij te dragen aan de groei van bioplastics. Dat stelt ABN Amro in een rapport.

Ondanks dat de aardolieprijs lang niet zo laag is geweest en volgens voorspellingen nog lang laag kan blijven, neemt de vraag naar bioplastics toe. In 2015 is de wereldvraag volgens een rapport van European Bioplastics met een vijfde gestegen. Tot aan 2019 stijgt de productie met 350 procent volgens de Europese sectororganisatie.

ABN Amro stelt in een eigen rapport dat Nederlandse bedrijven, agrariërs en kennisinstellingen zeer belangrijk kunnen zijn in deze internationale markt. Chemieconcerns al Corbion en Croda zijn al actief in met biobased plastics en ook kleinere Nederlandse bedrijven als Avantium, Cosun en Plantics hebben belangrijke stappen gemaakt in deze markt.

Kennis
Met de aanwezige kennis en ervaring is Nederland goed in staat om de productie van biobased kunststoffen op te schalen. Bovendien zijn Nederlandse akkerbouwers in potentie een belangrijke leverancier van grondstoffen.

“Onze infrastructuur leent zich uitstekend voor de suikerbietenteelt, die na de afschaffing van het suikerquotum in 2017 kan worden opgeschroefd”, zegt David Kemps, Sector Banker Industrie van ABN Amro. “Hierdoor beschikt ons land straks over ruim voldoende grondstoffen voor de productie van biogebaseerde kunststoffen. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse akkerbouw die haar positie kan versterken door de extra toepassing van suikerbieten in bioplastics.”

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren