Negatief rapport over kunststof pallets wordt verworpen door second opinion

25.03.2016 | Branchenieuws | 591 keer bekeken
Negatief rapport over kunststof pallets wordt verworpen door second opinion

Het onderzoeksbureau CE Delft voerde in opdracht van brancheorganisatie NRK een second opinion uit naar kunststof en houten pallets en de milieubelasting hiervan. Eerder werd gezegd dat houten pallets 25 procent minder belastend zijn voor het milieu dan kunststof pallets. De second opinion weerlegt de claim van de Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging.

De EPV gaf aan dat houten pallets beter zijn voor het milieu en 25 procent minder belastend waren in vergelijk met kunststof pallets. Die conclusie schoot bij verschillende producenten van kunststof pallets in het verkeerde keelgat. Zeker omdat zij ook niet in het rapport van Nibe aan het woord kwamen om hun kant te belichten. Een second opinion was daarvan het gevolg.

Minder belastend
De second opinion concludeert dat de EPV te voorbarig heeft geconcludeerd dat houten pallets 25 procent minder belastend zijn voor het milieu dan kunststof pallets. Dit percentage speelt alleen een rol voor de pallet met geperste klos, terwijl er vanuit wordt gegaan dat dit voor alle houten pallets geldt. Bij andere houten pallets zou de milieu-impact 15 tot 25 procent lager zijn dan de beste kunststof pallet. Het eerste rapport wordt volgens CE Delft niet goed geciteerd. Het milieuvoordeel wordt voor een groot deel van de pallets met een factor 1,7 overschat.

Recycling
Volgens de second opinion zou het eerste rapport aannames bevatten over de kunststof pallets. Nibe zou een verkeerd percentage hanteren voor het aantal verbrande poolpallets terwijl de meeste worden gerecycled.  

Schaduwkosten en duurzaam hout
Ook was het CE Delft niet te spreken over de conclusies van de berekende schaduwkosten voor houten pallets en het gebruik van duurzaam hout. Volgens de second opinion liggen de kosten hoger voor houten pallets dan door Nibe werd berekend. Daarnaast zou het eerste rapport er alleen vanuit gaan dat pallets van duurzaam hout worden gemaakt zonder negatieve ontbossingseffecten terwijl dit in werkelijkheid niet voor alle pallets opgaat.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren