Nieuw duurzaam perspectief

21.08.2017 | Branchenieuws | 828 keer bekeken
Nieuw duurzaam perspectief

De verpakkingsketen vraagt om snelle aanpassingen in een sterk veranderende wereld. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken speelde adequaat hierop in met de Verdiepingsbijeenkomst ‘Trends in duurzaam verpakken’. ‘Nederland doet het met minder verpakkingsmateriaal goed in de circulaire economie. Het zijn kleine stapjes, maar we zijn wel zorgvuldig bezig’, aldus KIDV-directeur Hester Klein Lankhorst.

In de bijeenkomst kwamen vier trends aan de orde die duurzaam verpakken in een stroomversnelling kunnen brengen en organisaties nieuw perspectief kunnen bieden. Dat het onderwerp aansprak, bleek wel uit de hoge opkomst: de zaal zat bomvol. Klein Lankhorst beet het spits af van de bijeenkomst met zeven lezingen. ‘Trends in verpakkingen in relatie tot de circulaire economie lopen niet altijd goed samen. Circulaire businessmodellen zijn niet een doel op zich. Het gaat vooral om het halen van klimaatdoelstellingen, recycled content en minder materiaalgebruik. Uiteindelijk kan dat leiden tot zes procent minder CO2-uitstoot.’

Goed nieuws daarbij is dat duurzaamheid geen linkse hobby meer is, maar door de steeds strengere klimaateisen een breder onderwerp is geworden. Zeker ook omdat intelligente verpakkingen ook meehelpen aan minder voedselverspilling. ‘Een ‘hot topic’ binnen het raam van trends is ook de ABN/AMRO-publicatie Circulaire Economie Guide. Daarin staat onder meer dat we 70 tot 105 miljoen euro kunnen besparen door minder materiaalverbruik’, aldus Klein Lankhorst:

Coëxtrusie
Dr. Kurt de Mey, Project manager bij Pack4Food, ging in op de eerste trend: ‘Gerecycled content en voedselveiligheid’. We moeten volgens De Mey beduidend meer voedingsverpakkingen gaan hergebruiken, waarbij altijd moet worden gedacht aan de combinatie verpakking en product. De focus moet liggen op veilige en gezonde voeding. Daarvoor moet de industrie meer doen aan research, goede fabricagemethoden van plastics en kennisdeling: de verpakking verlaat de fabriek, weet wat er daarna mee geschiedt. ‘Het functionele barrière-onderzoek ‘ABA Coëxtrusie’ van Fraunhofer lijkt de oplossing voor minder voedselverspilling te zijn. Coëxtrusie is een vormgevingstechniek waarbij twee of meer soorten vervormbaar materiaal door een matrijs geperst worden. Met dit proces zijn producten met meerdere kleuren en texturen in één procesgang te maken’, aldus De Mey.

Lees het complete artikel in VerpakkingsManagement 6

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren