Nieuwe sorteermachine moet verspilling grondstoffen tegengaan

26.04.2017 | Branchenieuws | 559 keer bekeken
Nieuwe sorteermachine moet verspilling grondstoffen tegengaan

Onderzoekers van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT) en Fraunhofer-IOSB in Duitsland hebben een systeem ontwikkeld waardoor het sorteren van stortgoed sneller, goedkoper en zorgvuldiger kan. Dat stellen zij op hun website.

Korrelige goederen komen we in heel veel branches en in allerlei vormen tegen: bij bouw, logistiek, chemie en landbouw in de vorm van kolen, zand, kiezelstenen, strooizout, diamanten, graan, suiker, koffie, druiven, afval. Al deze goederen worden op kwaliteit en grootte gesorteerd. Tot op heden wordt dat gedaan door bandensorteermachines. In Duitsland zijn tienduizenden van zulke machines operabel. 

Objecten beter onderscheiden
De reguliere bandsorteerinstallaties scannen het te sorteren materiaal met een camera en ongewenste deeltjes worden met luchtstoten uitgeblazen. Maar een nadeel van deze machines is dat de camera’s het korrelige materiaal maar over een korte afstand op de band scannen waardoor alleen een ruwe sortering mogelijk is. Het gevolg is dat er dus vaak meerdere keren achter elkaar gesorteerd moet worden om het gewenste effect te krijgen.

De onderzoekers denken dit probleem op te kunnen lossen met de door hen ontwikkelde nieuwe manier van sorteren. Hierbij inspecteren de camera’s het betreffende stortgoed nauwkeuriger en vanuit meerdere hoeken waardoor verschillende objecten beter kunnen worden onderscheiden. Daarnaast zijn algoritmen geïntegreerd die op basis van beelden moeten voorspellen hoe de objecten zich over de band bewegen. ‘Vreemde’ deeltjes zijn op deze manier doelgerichter uit te sorteren.

Hele en halve kogeltjes
Op de website van KIT leggen de onderzoekers het sorteersysteem uit aan de hand van kogeltjes en halve kogeltjes. “Van boven af zien ze er hetzelfde uit, maar waar halve kogeltjes gewoonlijk op de band blijven liggen, stuiteren volledige kogeltjes over de band heen, wat het sorteren aanzienlijk bemoeilijkt. Vanaf de zijkant zijn de kogeltjes en halve kogeltjes echter gemakkelijk te onderscheiden. Bovendien zou het systeem nu hun respectievelijke gedrag kunnen voorspellen en de werking daarop optimaal afstemmen, en dus beter sorteren.” 

Er zou vanuit de (Duitse) industrie al de nodige interesse zijn getoond in de technologie omdat de classificatie een stuk nauwkeuriger wordt uitgevoerd. Dat scheelt niet alleen tijd maar zorgt er ook voor dat grondstoffen worden bespaard. Naast het nieuwe systeem hebben de wetenschappers ook een manier bedacht om de nauwkeurigheid van bestaande sorteersystemen snel en economisch te verbeteren. Daarvoor zou alleen update van de software nodig zijn.

Behalve KIT en het Fraunhofer-Institut für Optronik, Systemtechnik und Bildauswertung (IOSB) nemen ook de Ruhr-Universität Bochum en de Technische Universität Berlin deel aan het project. Hier richten de onderzoekers zich met name op de realistische simulatie van stortgoed en de numerieke interpretatie van sorteerinstallaties.

Bron: Karlsruher Institut für Technologie (KIT)

Dit artikel verscheen eerder op Maakindustrie.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren