NVC wil met upcycling een einde maken aan verpakken als milieuprobleem

28.10.2016 | Branchenieuws | 470 keer bekeken
NVC wil met upcycling een einde maken aan verpakken als milieuprobleem

Het Nederlands Verpakkingscentrum (NVC) is een ambitieus project (PUMA) gestart met als doel een einde te maken aan verpakken als milieuprobleem. Dat laat directeur Michael Nieuwesteeg weten in een artikel.

“Verpakken is de activiteit van het tijdelijk integreren van een externe functie van een product om het gebruik van een ander product mogelijk te maken”, dat is hoe Nieuwesteeg zijn artikel over verpakkingen en de milieukwestie opent. “We verpakken al sinds de oudheid, maar nu we in de moderne tijd zijn beland, hebben we een enorm milieuprobleem gecreëerd.”

Spiraaldenken
Het project, Packaging Upcyclable Materials Accelerator oftewel PUMA genaamd, heeft de volgende doelen: het delen van inzichten, het verstrekken van informatie, het definiëren van de juiste gemeenschappelijke doelen, het maken van internationale normen en het waarborgen van permanente educatie.

Nieuwesteeg ziet spiraaldenken als het sleutelelement van PUMA: “In deze visie gaat het niet om het terugkrijgen van de originele verpakking, maar om ervoor te zorgen dat het verpakkingsmateriaal niet wordt 'verspild' na gebruik.” Dit past volgens hem in de methodologie die is ontwikkeld binnen de ISO-standaarden inzake verpakking en milieu.

MERGE
NVC is een vereniging van ruim 550 ondernemingen die het belang erkennen van verpakken als activiteit binnen de gehele supply chain van verpakte producten. De partij heeft MERGE ontwikkeld, een online tool ontwikkeld die nauwkeurige en betrouwbare informatie geeft over de wereldwijde ontwikkelingen in de wet- en regelgeving. Bedrijven worden hiermee ondersteund bij het vinden van hun weg in de veelheid van regionale en nationale milieuvoorschriften, binnen en buiten Europa. De vereniging biedt verder online cursussen. 

NVC wil met PUMA aan de slag gaan in de jaren 2017-2026; de officiële kick-off is 29 maart 2017. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren