NVWA: "Bedrijfsleven moet verantwoordelijkheden nemen"

14.09.2015 | Branchenieuws | 786 keer bekeken

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de bijeenkomst Levensmiddelenwetgeving 2015 flink uitgehaald naar het bedrijfsleven. "Wij zijn ervan overtuigd dat voedselveiligheid in Nederland niet wordt bereikt met normen, maar met het nemen van eigen verantwoordelijkheid door het bedrijfsleven. Dat ondersteunen we door zaken te stimuleren of juist door te handhaven," aldus Ria Westendorp, hoofd Toezichtsontwikkeling van de organisatie.


Westendorp besteedde veel aandacht aan traceerbaarheid. In een eerdere presentatie van NVWA-topman Harry Paul werd beloofd de ingredienten van een wrap en een hamburger te traceren. Westendorp kwam met opvallende resultaten: bij de wrap bleken ten minste 15 bedrijven betrokken. Bij een eenduidiger product als de hamburger waren dat er zelfs 21. Maar liefst 10 van de 21 toeleveranciers leverden bij de hamburger een vleescomponent. 

Volgens Westendorp is dat veel. "Het is niet verboden, maar als er iets mis is, draagt het niet bij aan het snel achterhalen om welke producten het gaat. Ook kan dit enorme gevolgen hebben voor de hoeveelheid producten die een bedrijf moet terughalen." Zij waarschuwde: "Op papier denkt u dat u het goed heeft geregeld, maar er is nog geen incident geweest waarbij het traceringssysteem zo werkte als dat het bedrijf zich van tevoren had voorgesteld."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren