NWVA: Gezondheidsclaims op helft etiketten ontbijtgranen onduidelijk

24.07.2015 | Branchenieuws | 684 keer bekeken

Meer dan de helft van de etiketten op ontbijtgranen zijn onduidelijk, stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ze onderzochten 126 etiketten van 24 verschillende merken ontbijtgranen en stelden dan 51 procent niet aan de eisen voldoet. Voornaamste reden daarvoor zijn de gezondheidsclaims die onduidelijk zijn. Deze zijn te vrij voor interpretatie van consumenten, waardoor zij kunnen denken dat een product grotere gezondheidsvoordelen heeft dan in werkelijkheid het geval is, zo stelt de NWVA. 

De NVWA houdt niet alleen toezicht op de voedselveiligheid, maar ook op de etikettering en verstrekking van voedselinformatie aan de consument. Ze stuitten vooral op vage claims zoals de belofte dat de aanwezige granen zijn de basis voor een gezond en voedzaam ontbijt en dat granen onmisbare voedingsstoffen bevatten die door het lichaam gemakkelijk worden opgenomen. Dit wordt echter nergens wetenschappelijk onderbouwd.

Dit is dan ook de voorwaarde om een specifiek gezondheidsvoordeel te koppelen aan een voedingsbestanddeel in een product. Dit gebeurt echter vaak niet. Een voorbeeld hiervan is "IJzer draagt bij aan een normaal zuurstoftransport in je lichaam".

De NVWA stelt dat bedrijven die de regels overtreden de verpakking van hun product moeten aanpassen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren