'Oceanen bevatten in 2050 meer plastic dan vis'

26.01.2016 | Branchenieuws | 812 keer bekeken
'Oceanen bevatten in 2050 meer plastic dan vis'

De industrieën produceren zo veel plastic en de mens dumpt zo veel ervan in zee, dat er in 2050 vermoedelijk meer kunststof dan vis in de oceanen is te vinden. 

Dat schrijft de Ellen MacArthur Foundation in een rapport dat bij het begin van het World Economic Forum in Davos is gepresenteerd.In een halve eeuw is de plasticproductie wereldwijd vertwintigvoudigd. Er wordt momenteel jaarlijks circa 311 miljoen ton geproduceerd. De stichting verwacht dat de productie de komende twintig jaar nog eens zal verdubbelen.

Recycle
20 procent van de olieproductie zal in 2050 opgaan aan plastic. Vandaag de dag is dat nog 5 procent. Slechts 5 procent van het plastic wordt gerecycled. De rest verdwijnt naar stortplaatsen of in zee.

De naamgeefster van de stichting is de bekende Engelse solozeilster Dame Ellen MacArthur. Haar stichting streeft al jaren naar een industrie die vervuilt noch restproducten achterlaat. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (4)

Reageren
 • Gert Jan Hoogland
  26.01.2016 - 17:21 uur | Gert Jan Hoogland

  Louis Jetten: Het NRC artikel kwalificeert de stelling: "meer plastic dan vis in de Oceanen in 2050" als ONWAAR.
  Het gaat juist zeer goed met de vis-bestanden, in het bijzonder in de oceanen waar een goede monitoring is. Inmiddels heeft bijvoorbeeld de EU strenge regels opgelegd aan landen die zich niet confirmeren met internationale gedragsregels. Het is de visserij-industrie uitermate duidelijk dat er sustainable visserij moet zijn.
  Maar het probleem van de enorme berg afval in zee is van een andere orde, maar die is dan ook zesdimensionaal, (onder-in-op-ertussen-oppervlakte en in de lucht) in een omgeving die volstrekt onvoorspelbaar is. De NL verpakkingsbranche geeft duidelijke signalen naar de consument door een soort heffing op verpakking te leggen. Nu maar hopen dat bijvoorbeeld de NVWA actief mee gaat denken met pro actief handelen, zonder wéér nieuwe regeltjes)

 • Ton Maas
  26.01.2016 - 15:05 uur | Ton Maas

  Al is de conclusie maar voor de helft juist, dan nog is het zaak er als verpakkingsindustrie echt iets aan te gaan doen. En dan niet op lange termijn.
  Kunststof verpakkingen in het algemeen hebben een steeds slechtere naam bij uw /ons aller klanten. Voorkomen is inderdaad beter. Zorg dat het niet in het milieu terecht kan komen.Dat lukt het best als kunststof als verpakking gaat verdwijnen en wordt vervangen door goede alternatieven. Ik denk dat hier een enorme winst te behalen valt voor de industrie: zorg voor echte alternatieven.
  Iedereen die weleens een visje eet: vanaf nu moet u zich daarbij bedenken dat dit beestje al een hoop plastic binnen heeft gekregen en dat u( en uw dierbaren) daar een deel van naar binnen krijgt.
  En inderdaad is het gedrag van mensen bepalend, ik zou zeggen de mensen die verpakkingsverantwoordelijken zijn, zijn dat op de eerste plaats.
  Bagatelliseer de gevolgen die we met ons allemaal overdragen aan de volgende generatie niet langer omdat dit u beter uitkomt, de zaak is veel erger en veel groter dan u denkt.

 • Bas van Leeuwen
  26.01.2016 - 15:00 uur | Bas van Leeuwen

  Een linkje is altijd handig ;)
  http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/01/25/meer-plastic-dan-vis-in-de-oceanen-in-2050-1583401

 • Louis Jetten
  26.01.2016 - 14:26 uur | Louis Jetten

  De conclusie van dit rapport is onjuist en suggestief, niet op feiten gebaseerd.
  Het lijkt erop dat deze Foundation er meer belang bij heeft om het probleem groter voor te stellen dan het in werkelijkheid is. Zie ook: NRC van maandag 25/01/2016 in de rubriek nrc checkt (WAAR / ONWAAR).
  Daarbij is dit natuurlijk wel een issue dat aangepakt moet worden, in eerste instantie door te voorkomen dat plastics zwerfvuil worden en in de zee terecht kunnnen komen. Gedrag van mensen is hierbij een bepalende factor.